Trgovina nezakonitim i krivotvorenim pesticidima

CROCPA _logo_250Trgovina nezakonitim i krivotvorenim pesticidima je rastući problem kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Radi se ozbiljnom organiziranom kriminalu; diljem svijeta (najviše u Kini ) se proizvode sve veće količine krivotvorenih pesticida, jer je to važna roba za poljoprivrednike i njihovu proizvodnju. Najveći problem krivotvorenih pesticida je da se proizvode radi brze zarade bez ikakvog razmišljanja o njihovoj djelotvornosti, zdravlju i sigurnosti; a i sadrže nepoznate kombinacije tvari bez potvrda o sigurnosti. Zabrinjava da proizvodnja lažnih pesticida čak nadmašuje proizvodnju krivotvorenih naočala i torbica.
Krivotvoreni proizvodi se u Europu prevoze sa lažnom dokumentacijom, gdje se najčešće prepakiraju i sa lažnim etiketama i lažnom dokumentacijom šalju na tržište, gdje je vrlo teško uočiti lažni proizvod.
U Hrvatskoj je dužnost poljoprivredne inspekcije da obavlja nadzor nad ispravnosti Sredstva za Zaštitu bilja, kao i uzimanje uzoraka radi ispitivanja fizikalno-kemijskih svojstava. Temeljem zakona o održivoj upravi pesticida (NN, br. 14/2014) korisnik ne smije posjedovati, čuvati ili primjenjivati pesticide koji nisu registrirani u RH, koji nemaju valjano rješenje o registraciji ili rješenje o dozvoli te ako je istekao rok valjanosti ili istekao dopušteni rok za prodaju i primjenu postojećih zaliha.
U slučaju pronalaska nezakonitih i krivotvorenih pesticida poljoprivredna inspekcija će zabraniti stavljanje na tržište i uporabu te će zbrinuti ta sredstva po propisima za zbrinjavanje opasnog otpada. Kazne za stavljanje na tržište takvog sredstv za pravne osobe iznose od 50 000-100 000 kn, a za fizičke osobe od 30 000-50 000 kuna.
Poljoprivrednici koristeći lažna sredstva trpe velike posljedice, od loše ili nikakve zaštite usjeva, pa do opasnosti vezanih uz zdravlje i za okoliš (zagađivanje vode i tla).
U akciji zaustavljanja lažnih proizvoda mora postojati globalna i lokalna suradnja proizvođača, korisnika i vlasti.
Izvor: Glas Slavonije, 13.7.2016

CROCPA (Udruga proizvođača i zastupnika sredstva za zaštitu bilja RH) je 5. srpnja organizirala sastanak “Ilegalni uvoz sredstava za zaštitu bilja i krivotvorena sredstva za zaštitu bilja” za predstavnike industrije, ministarstava, carine, savjetodavne službe, HDBZ i Zavoda za zaštitu bilja vezan uz sve veći problem krivotvorenih i ilegalno uvezenih pesticida. Na sastanku se govorilo i o ECPA AC projektu čiji glavni cilj je borba protiv prodaje i trgovine krivotvorenih/nezakonitih pesticida kako bi se smanjio broj krivotvorenih SZB na europskom tržištu (za sada taj broj prema DG Sante, Ožujak 2015, iznosi 10 %., a 90 % svih krivotvorenih pesticida u Europu dolazi iz Kine). Uspjeh projekta se može postići razvojem različitih strategija: a) Kampanjama o PODIZANJU SVIJESTI b) provođenjem treninga i različitih aktivnosti u suradnji s PROVEDBENIM agencijama u svim državama EU; i c) SAVJETOVANJE EU institucija kako bi se osigurala provedba zakonodavstva i spriječile manjkavosti Zakona. U sklopu projekta je izašao i Praktični priručnik u 4 Koraka (za pomoć carini u uspostavljanju učinkovitijeg „risk profile matrix-a”)
Problem u Hrvatskoj uz krivotvorene pesticide je i ilegalni uvoz SZB iz susjednih država (Srbija, BiH, Rumunjska, Mađarska) koji je iz godine u godinu sve veći.
Za više informacija: www.crocpa.hr, www.ecpa.eu,www.illegalpesticides.eu

VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt