Komarci i muhe – leteće napasti

Komarci su skupina insekata u koju se ubraja oko 3500 različitih vrsta rasprostranjenih po cijelom svijetu. Pripadaju obitelji Culicideae, redu Diptera. Ovi mali, dvokrilni, dugonogi insekti, čiji je usni aparat izdužen u rilo, značajni su za čovjeka kao molestanti (napasnici), ali i kao prenositelji bolesti. U svijetu su prijenosnici opasnih bolesti poput malarije. U tropima uz malariju komarci prenose i žutu groznicu, encefalitis i druge uzročnike. Na našem području uglavnom ne prenose bolesti zahvaljujući činjenici da je dominantna vrsta naših područja običan komarac (Culex pipiens).
U Hrvatskoj je prisutno 50-ak različitih vrsta, a najdosadnije vrste su običan komarac (Culex pipiens) i azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus).

Stajaća voda je stanište neophodno za razvoj komaraca. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u različitim tipovima voda, od čistih do izrazito zagađenih. Nekim je vrstama za razvoj dovoljna i lokvica vode (tigrasti komarac), dok su druge zahtjevnije u pogledu ovog staništa. Prva tri stadija u razvoju komaraca (jaje, ličinka, kukuljica) vezana su za vodu. Odrastao je komarac aktivan leteći insekt, koji se hrani nektarom i biljnim sokovima. Samo ženke komaraca sišu krv. Krvni obrok im je potreban kako bi mogle razviti jaja i stvoriti novu generaciju potomaka.
Ubodi ženke komaraca izazivaju nemir, nelagodu te pojavu upalnih procesa i alergija na mjestima uboda, posebice kod djece. ali narušavaju mir i zdravlje čovjeka u širem smislu ometajući ga pri svakodnevnim aktivnostima, boravku u prirodi i rekreaciji.
Desetak dana nakon uzimanja “krvnog obroka” ženka jaja odlaže pojedinačno ili u skupinama na površinu vode ili na površine koje će biti poplavljene vodom, i cijeli se ciklus ponavlja. Komarci svojom aktivnošću obično započinju u sumrak i “bodu” cijelu noć (ženke tigrastog komarca aktivne su i danju). Tijekom dana izbjegavaju aktivnosti jer su osjetljivi na direktnu sunčevu svjetlost i suhoću zraka, te ovo vrijeme provode u zaklonima, kao što su živice, nisko raslinje i sl., i miruju.

Domaća ili kućna muha (Musca domestica) po učestalosti čini više od 95% svih muha koje nalazimo u kućama. Hrani se bilo kakvom vrstom organskog otpada, pa je uvijek nalazimo u blizini ljudi, po kućama i na farmama, u urbanim i ruralnim sredinama. Jedino se mogu hraniti sa tekućom hranom pa imaju sposobnost pretvoriti različitu čvrstu hranu u tekuću kako bi je mogle pojesti. Kućne muhe kušaju hranu preko nogu, koje su 10 milijuna puta osjetljivije na šećer od ljudskog jezika.
Budući da kućne muhe nisu samo napasne i dosadne, nego mogu biti prenosioci i raznih opasnih organizama, te time i bolesti, kontrola razvoja muhe važna je za opće zdravlje i udobnost u mnogim dijelovima svijeta. Najčešće se zadržavaju u blizini kuća gdje su se izlegle iz jaja.

Ukoliko su komarci i muhe Vaš velik problem, i svojom brojnošću ometaju boravak u ljetnim mjesecima u Vašim vrtovima i dvorištima, preporučamo upotrebu proizvoda FOVAL® CE, koji će vam se pomoći riješiti komaraca i muha brzo, jednostavno i efikasno.

FOVAL® CE je je tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti s vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2%- tnu otopinu (10-20 ml/litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu, travu i si. (gustu vegetaciju u kojoj se zbog povećane vlage zraka komarci zadržavaju) unutar vrta, parka ili dvorišta. Prskati treba tijekom dana, u vrijeme kada komarci nisu aktivni i skrivaju se u takvim zaklonima. Naravno da prskanje treba ponoviti, obično nakon 7-15 dana, ovisno o temperaturama i doletu komaraca «sa strane*.
Širok spektar djelovanja ovog insekticida (muhe, komarci, mravi, stjenice, krpelji, žohari, moljci,…) uključuje gotovo sve insekte koji se uništavaju zbog održavanja komunalne higijene.

Način djelovanja:
Foval® CE sadrži kombinaciju aktivnih tvari koja omogućava brzo početno, ali i zadovoljavajuće produljeno djelovanje. Snažno insekticidno djelovanje posebno je naglašeno pri primjeni na glatkim površinama koje ne upijaju sredstvo, što ovo sredstvo čini posebno pogodnim za primjenu u komunalnoj higijeni, za dezinsekciju u bolnicama, hotelima, skladištima, školama, u industrijskim okruženjima, uključujući prehrambenu industriju, te u ruralnim sredinama. Djelovanje sredstva je smanjeno ukoliko se primjenjuje na neravnim površinama poput stropova i zidova.

PRIJE UPOTREBE OBAVEZNO PROČITATI PRILOŽENU UPUTU ZA UPOTREBU

Featured Image by Jomar Junior from Pixabay 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt