5. Agrostart up konferencija na Agronomskom fakultetu

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu bio je domaćin 5. jubilarnoga izdanja Agro-StartUp konferencije koja se održala 26. i 27. listopada 2021. u hibridnom obliku. Agro StartUp  jedinstvena je edukacijska platforma u Europi kojoj svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske kao pokrovitelj.

Cilj Konferencije je bio okupiti mlade poljoprivrednike koji izlaganjima i praktičnim primjerima prenose svoja znanja i iskustva na buduće poljoprivrednike, a u tome im pružaju potporu i različite institucije, kompanije i udruženja. Jedan od ciljeva Konferencije je također povezati studente i sve zainteresirane za pokretanje posla s liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se s primjerima iz prakse i ono najvažnije, educirali se o procedurama koje moraju poduzeti kako bi krenuli na tržište kao StartUp unutar poljoprivredne zajednice.

Konferencija se održala u  4 tematska sklopa u trajanju od dva dana:

– Kako pokrenuti svoj prvi poljoprivredni posao

– Inovacije u poljoprivredi

-Podrška mladim poljoprivrednicima

– Najbolji mladi poljoprivrednici su među nama

U sklopu konferencije održala su se i dva panela pod nazivima: “Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednici” i “Studenti koji uspješno studiraju i vode poljoprivredno gospodarstvo“.

Konferenciju je otvorila  Ministrica Marija Vučković koja je studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede:

Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine udio nešto manji od 14%, hrvatski mladi poljoprivrednici u svojoj proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika. S obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, naša zadaća i cilj je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20%. Iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobrena je potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2 136 mladih poljoprivrednika više odnosno porast za gotovo 10 posto. Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura,“ naglasila je ministrica Vučković.

dekan Ivica Kisić, Marijana Petir, Marija Vučković i Danijel Koletić (Izvor fotografije: agr.unizg.hr)

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir kazala je kako se smjena generacija na PG-ima odvija sporo. Unatoč izdašnim potporama, samo od 2005. do 2013. u EU je nestalo oko milijun mladih poljoprivrednika. „Najveće prepreke koje im stoje na putu vezane su za pristup zemljištu, kapitalu, znanju, dostatnom i stabilnom dohotku te osnovnoj infrastrukturi i uslugama u ruralnim područjima“ – objasnila je Petir te podsjetila kako Rezolucija Europskog parlamenta o Strategiji od polja do stola”, usvojena prošlog tjedna, naglašava važnost promicanja osposobljavanja mladih poljoprivrednika i poduzetnika u održivom uzgoju i prehrambenim sustavima i ističe ključnu ulogu koju će mladi poljoprivrednici imati u ostvarenju prijelaza na održivu poljoprivredu i u postizanju ciljeva Strategije.  „ZPP bi trebao pružiti bolju potporu mladim i novim poljoprivrednicima u smislu prihoda, generacijske obnove, osposobljavanja, zapošljavanja mladih, poduzetništva i digitalizacije, osobito u rubnim i vrlo rijetko naseljenim područjima, kako bi se stvorio prostor za uključivanje i zadržavanje mladih ljudi u poljoprivredi, s obzirom na to da će oni vjerojatno biti prvi usvojitelji novih i održivijih poljoprivrednih metoda, a što treba pripomoći ciljevima EU da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinenta „ napominje Petir.

Ističe kako novi ZPP za razdoblje 2023.-2029. predviđa da države članice moraju dati najmanje 3% izravnih plaćanja poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kako bi doprinijele generacijskoj obnovi. Iznos potpore za pokretanje poljoprivrednog posla za mladog poljoprivrednika penje se sa dosadašnjih 50.000 na 100.000 eura u drugom stupu ZPP-a.  „U preporukama Europske komisije Hrvatskoj za izradu Nacionalnog strateškog plana u okviru ZPP-a, mali i mladi poljoprivrednici prepoznati su kao glavni čimbenici procesa konsolidacije hrvatske poljoprivredne proizvodnje“ zaključila je Mirjana Petir.

Više informacija o projektu: https://agrostartup.inspiriramo-poljoprivredu.com/

Izvori:

Unizg.hr –Agronomski fakultet domaćin 5. jubilarne konferencije “Agro StartUp”

Jutarnji list – Vučković na Agro StartUp konferenciji: ‘Mladi poljoprivrednici u fokusu su poticaja iz EU‘

Večernji list – Mladim poljoprivrednicima od 2023. za pokretanje posla 91,7 milijuna eura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt