Posjet EU centru za obnovljive izvore energije- Güssing, Austrija

DOOR ( Društvo za održivo oblikovanje razvoja ) je s projektnim partnerima iz Buševca i Velike Gorice u sklopu projekta BUŠEko?! je 20.09.2021. organizirao stručni izlet u gradić Güssing u Austriji, koji slovi kao jedan od najboljih europskih primjera energetske neovisnosti na lokalnom nivou. Tom prilikom posjetio se EU Centar za obnovljive izvore energije (EEE) te dva postrojenja obnovljivih izvora energije – bioploplana i toplana na biomasu/solarne ćelije

Güssing je gradić sa oko 4000 stanovnika u samom mjestu te oko 20 000 stanovnika sa okolicom.  Nalazi se u pokrajini Donje Gradišće koja je jedna od najsiromašnijih pokrajina u Austriji, daleko od mreža autocesta i željezničkih pruga, ima malo industrije, a poljoprivredne parcele su rascjepkane, te mladi sve više odlaze iz tog područja.

Kako bi se smanjio odlazak radno sposobnih ljudi 1996 godine je osnovan Das Europäische Zentrum für erneuerbare Energie –EEE (Europski centar za obnovljivu energiju) sa ciljem povećanjem radnih mjesta, ali i  sa ciljem smanjenja računa za energente kao i zadržavanjem novaca u regiji. Cilj Modela Güssing je bio da se decentraliziraju izvori energije te da se na održivi način upotrebljavaju sirovine. Sada su djelatnosti centra proširene te se bavi i savjetovanjem, ima vlastita pokazna polja, a bavi se i eko energetskim turizmom. Ta je pokrajina proglašena model regijom u Austriji za Klimu i energiju.

  EEE djeluje kao krovna organizacija za sve energetske aktivnosti u regiji Güssing; razvija održive, regionalne i općinske koncepte za uštedu energije, kao i za korištenje i proizvodnju obnovljive energije, suosnivač je ökoEnergielanda i organizira vođene ture kroz njega, kao i predavanja i treninge iz područja obnovljivih izvora energije. Također je partner u raznim projektima na nacionalnoj i europskoj razini. Neki od  projekata i mjera koje provode su: ušteda energije, nabavka sirovina iz regije, održiva energija, podizanje svijesti o klimatskim promjenama,  te prilagodba i mitigacija.

Posjeta biotoplinskom postrojenju i toplani na biomasu i solar

Prilikom stručnog izleta imali smo priliku posjetiti Biotoplinsko postrojenje u Stremu koje  proizvodi 500kW električne energije te 600kW toplinske energije. Kao pogonsko sredstvo koristi biomasu dobivenu od poljoprivrednih  ostataka. Godišnji unos sirovine je cca 11.000 t silaže (trava, djetelina, kukuruz i suncokret). Produkt postrojenja  je bioplin koji je pogonsko gorivo za dva motor-generatora električne energije i toplanu. Dobivena toplinska energija dovodi se u lokalnu toplinsku mrežu, a električna energija u lokalnu mrežu napajanja. Dobivena toplinska energija dovodi se u lokalnu toplinsku mrežu, a električna energija u lokalnu mrežu napajanja. Postrojenje nema otpadnog produkta već se biomasa nakon obrade može koristit kao gnojivo u poljoprivredi.

Mjesto gdje se drži biomasa za biotoplanu
Postrojenje za proizvodnju bioplina

Toplana na biomasu/solarno u Ubersdorfu – proizvodi toplinsku energiju u kogeneracijskom postrojenju solarnih kolektora i biomase (usitnjeno drvo). Budući da su okolne šume smreka pogođene smrekinim potkornjakom, zaražena stabla se suše te se moraju se posjeći. Sječka napravljena od tih stabala se također koristi u toplani. Okolno stanovništvo uz povoljniju cijenu koristi tu toplinsku energiju za grijanje domaćinstava.

Solarne ćelije na toplani na biomasu/solar
Kotao za siječku

U oba postrojenja se pazi da se ne pokupi sva biomasa iz šuma i sa polja.

Za više informacija o korištenju biomase u RH prijavite se na online događaj “Donošenje vrijednosti agrobiomasi” koje 27. listopada i 3. i 4. studenog ove godine organizira Zelena energetska zadruga (ZEZ). Ovaj događaj organiziran je u sklopu projekta AgroBioHeat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt