Dani poljoprivrede i šumarstva

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede 15. i 16. listopada 2021 g. u Zagrebu su bili organizirani drugi Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na kojima su bili održani brojni paneli  i predavanja. Tijekom konferencije raspravljalo se o prednostima i nedostacima domaće poljoprivrede, koja je na 31 % prosječne produktivnosti EU-a.

Tijekom dva dana konferencije okupilo se više od 200 sudionika iz javnog i realnog sektora u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu Hrvatske.

Konferencija je započela prezentacijom aplikacije e-Savjetnik koju je predstavio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. Aplikacija nudi čitav niz informacija korisnih za poljoprivrednike.

Potom  je državni tajnik Tugomir Majdak je pojasnio provedene i planirane promjene zakonodavnog okvira područja poljoprivrede i čitav niz zakonskih aktova na kojima je Ministarstvo poljoprivrede radilo proteklo vrijeme. Trenutno su u procesu donošenja tri vrlo važna zakona za poljoprivrednike: Zakon o održivoj uporabi pesticida, Zakon o biljnom zdravstvu, Zakon o poljoprivrednom zemljištu. 

Naredni govornici predstavili su aktualnosti u šumarskom sektoru, izazove koji su pred hrvatskim šumarstvom u svijetlu nove EU šumarske strategije, strateški značaj drvne industrije Republike Hrvatske, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. te analizu potencijala pašnjačkih površina i prijedlog mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka.

Drugog dana konferencije Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u predstavljanju strateških smjernica ključnih za rješavanje izazova u poljoprivredi u narednih 10 godina, uslijed izgradnje zelene arhitekture EU-a, istaknula kako su hrvatskoj poljoprivredi na raspolaganju do 2027. godine sredstva veća od pet milijardi kuna, što bi, između ostalog, trebalo povećati produktivnost domaće poljoprivrede, koja je sada na trećini prosječne produktivnosti EU. Prilike za rast sektora su jačanje veza sa domaćom prehrambenom industrijom.

Ministrica je također predstavila SWOT analizu poljoprivredne strategije, istaknuvši da su sredstva u Programu ruralnog razvoja, iz kojeg je više od trećine sredstava otišlo u investicije, povećana s 300 do 462 milijuna kuna, a koja je namijenjena početnicima u preradi te malim i velikim proizvođačima. „Cilj je da dohodovne potpore idu manjim proizvođačima, a investicije svima kako bi se nastavilo sa ulaganjem u hrvatsko selo, jer bez njega nema razvoja domaće poljoprivrede, ali ćemo ubuduće specificirati ta ulaganja“ izjavila je ministrica Vučković.

Ministrica Marija Vučković

Uzvanicima skupa se obratio i premijer Andrej Plenković te istaknuo napore koje vlada ulaže za pomoć poljoprivrednicima, prehrambenoj proizvodnji, drvoprerađivačkoj industriji te ribarstvu:

U kontekstu strategije poljoprivrede, koju je Vlada uputila u Sabor, a usvajanje se predviđa do kraja godine, u hrvatsku će se poljoprivredu u idućem desetljeću uložiti čak7,5 milijardi eura, što će biti dovoljno da se vrijednost poljoprivredne proizvodnje digne na 30 milijardi kuna do 2030., vodeći računa i o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) EU-a i globalnim izazovima“.

Digitalna transformacija poljoprivrede

Održana je i panel rasprava na temu perspektive poljoprivrede u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) obilježenoj klimatskim promjenama.

U međuresornoj raspravi sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, predsjednik Uprave Koka d.d. Stjepan Sabljak, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove grupe Valamar Ivana Budin Arhanić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, izvršni direktor tvrtke Agrivi d.o.o. Matija Žulj, predstavnica tvrtke SMARTER d.o.o. Zvjezdana Blažić te voditelj proizvođačke organizacije JabukaHR Luka Cvitan. Panelom je moderirao dugogodišnji voditelj i urednik renomirane Emisije za poljoprivredu i selo na Hrvatskom radiju Martin Vuković.

Sudionici panela jasno su detektirali sve moguće prijetnje i izazove, ali i konkretno naveli prilike za rast hrvatske poljoprivrede, zaključivši kako digitalizacija više nije budućnost već sadašnjost. Istaknuli su kako je za postizanje klimatsko-okolišnih ciljeva na društveno i gospodarski održiv način za poljoprivrednike ključno uvođenje novih tehnologija i inovacija, navodnjavanje, osiguravanje stabilnosti kroz ulaganja u distribucijske centre, jačanje proizvođačkih organizacija, uz daljnji pristup povezivanja primarne i prehrambene industrije te kvalitetnog raspolaganja europskim sredstvima.

Dokazana kvaliteta – Hrvatska

„Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ predstavljena je na konferenciji na prvom proizvodu označenom takvom oznakom, domaćim jabukama proizvođača PZ Jabuka HR koje se već nalaze u trgovinama. Ovom jedinstvenom oznakom potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete, odnosno kako je upravo Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

Nedavno je priznata i druga oznaka Dokazane kvalitete, i to za konzumna jaja. Zaprimljen je i treći Zahtjev za priznavanje oznake, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća.

Konferencija je završena setom tema iz ribarstva, upravljanja resursima u Jadranu i korištenja EU fondova u ribarstvu

Izvor:

Gospodarski list 21/2021 (str. 3-4)

Hrvatske šume  11/21 (str.12-13)

Hapih.hr – Održani dani poljoprivrede i šumarstva

Izvor fotografija: Ministarstvo poljoprivrede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt