Životni ciklus običnog komaraca

Obični komarci (Culex pipiens) tijekom svog života prolaze kroz četiri stadija: jajašce (jaje), ličinka, kukuljica i imago (odrasla jedinka).
Razvoj komarca od jajašca do imaga se dešava isključivo u vodenoj sredini. Mužjaci običnog komarca se samo hrane nektarom, dok ženke sisaju krv zbog razvojan jajašca.

Jajašca: ženke običnog komarca polažu jajašca u grupama sačinjenim od po nekoliko stotina komada spojenih u obliku čunja, a pojedinačno vertikalno postavljenih u odnosu na površinu vode. Jajašca polažu na površini najčešće ustajale vode i to noću.
Ličinka: Jajašca će se razviti u ličinke između 24-48 sati i također se razvijaju u vodi, Ličinke ubrzo rastu i do veličine od 5 mm. Većina ličinki diše pomoću zračnih cjevčica, a veće larve se mogu vidjeti i kako plutaju po površini zaražene vode.
Kukuljica: nakon 7-14 dana razvijaju se i presvlače u kukuljicu, te u toj fazi kukuljice od 2 dana do nekoliko tjedana. Kukuljica se ne hrani i nepomična je.
Imago: Nakon 2-7 dana iz kukuljice izlazi imago komarca. Kada se izlegnu odrasle jedinke žive najčešće 2 tjedna (ali mogu živjeti i od 4-30 dana) tijekom ljetnih mjeseci. Životni vijek komarca ovisi najviše o okolišnim uvjetima kao što su temperatura i vlaga.
Ženke koje se izlegnu u kasno ljeto traže zaklonjena mjesta gdje bi mogli hibernirati (diopauzirati) do proljeća, te ih toplije vrijeme probudi i odlaze tražiti vodu kojoj bi mogli leći jajašca.
Većina komarca razvija jajašca direktno u vodu.

KAKO SE RIJEŠITI KOMARACA ?

Budući da se ni ličinke ni kukuljice nemogu ni razvijati ni živjeti bez vode, najvažnije pravilo u regulaciji broja komaraca je spriječiti mrijest. Najvažnije je eliminirati i najmanje nakupine stajaće vode.
Najvažniji savjeti su: prazniti redovno tanjure, kante za zalijevanje i vedra, te pojila za ptice i životinje, a spremnike za oborinsku vodu u vrtu pokriti sa mrežama i ceradom. U fontane i spremnike stavite ribe koje se hrane ličinkama (crvene ribice), a gume ne skladištiti na otvorenom.
Još jedan efikasan lijek protiv komaraca je i pokrivanje odvodnih šahtova mrežom za komarce u periodu od travnja do listopada. To će spriječiti komarca da nađu vodu koja j neophodna za reproduktivni ciklus, a ako se i izlegne imago zaštitna mreža protiv komaraca će spriječiti izlaz van.

Također vam nudimo FOVAL CE proizvod.

FOVAL CE je tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2 %-tnu otopinu (10-20 ml/1 litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu i sl.

Featured image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

2 Responses

  1. Poštovani,
   Najvažnije pravilo u regulaciji broja komaraca je spriječiti mrijest. Najvažnije je eliminirati i najmanje nakupine stajaće vode. Najvažniji savjeti su: prazniti redovno tanjure, kante za zalijevanje i vedra, te pojila za ptice i životinje, a spremnike za oborinsku vodu u vrtu pokriti sa mrežama i ceradom. U fontane i spremnike stavite ribe koje se hrane ličinkama (crvene ribice), a gume ne skladištiti na otvorenom.
   Još jedan efikasan lijek protiv komaraca je i pokrivanje  odvodnih šahtova mrežom za komarce u periodu od travnja do listopada. To će spriječiti komarca da nađu vodu koja j neophodna za reproduktivni ciklus, a ako se i izlegne imago zaštitna mreža protiv komaraca će spriječiti izlaz van.
   Tu je i sredstvo FOVAL CE, tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2 %-tnu otopinu (10-20 ml/1 litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu i sl.

   LP
   Saša Danon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt