Uzgoj i zaštita krizantema od bolesti

Krizantema ( Chrysanthemum indicum) je jedna od najčešće uzgojenih vrsta cvjeća na svijetu, a tako i kod nas. Kod nas se uzgoj krizantema svodi najčešće na proizvodnju rezanog cvijeta kako bi ih se prodalo uoči blagdana Svih svetih, 1. studenog.

Tradicionalni uzgoj krizantema počinje na otvorenom (sadnjom u gredice ili tegle u vanjskim površinama) te se ujesen pokrivaju plastikom. Također se uspješno uzgajaju u zaštićenim prostorima (plastenicima i staklenicima). Kako bi uzgoj krizantema bio uspješan i unosan, treba se primjenjivati suvremena tehnologija, kao i učinkovito suzbiti uzročnike bolesti, štetnike životinjskog podrijetla te korove.

Uzgoj krizantema

Raspored biljka u prostoru je veoma važan. Previše gust raspored doprinosi izduživanju biljaka, smanjenom broju pupoljaka i pojačanom pojavi bolesti. Optimalan razmak za posude od 20 cm je 45 – 60 cm od centra do centra posude.

Ožiljene reznice multiflore sade se u posude presjeka 18-20 cm i to:

– od 15. travnja – po jedna ožiljena reznica po posudi,

– od 15 svibnja pa nadalje po tri ožiljene reznice po posudi.

Nasuprot klasične sadnje od kraja travnja do kraja svibnja u posljednje vrijeme javljaju se i nove tehnike proizvodnje zahvaljujući novim varijetetima bržeg i kompaktnijeg rasta, koje omogućavaju znatnu uštedu u radu, prihrani, zalijevanju i kemijskim sredstvima.

Osnovni uvjeti za uspješnu proizvodnju multiflora krizantema:

1. Zasaditi biljke odmah po dolasku, ako to nije moguće, čuvati ih nekoliko dana u hladnjaku na temperaturi  5 -7 * C.

2. Koristiti porozne supstrate za odvod viška vode.

3. Održavati supstrat vlažnim.

4. Osigurati biljkama dovoljno prihrane.

5. Osigurati adekvatan razmak između posuda.

6. Uvijek koristiti najbolje biljke koje se mogu naći na tržištu.

Sadnja

Saditi tako da se samo prekrije korijen i svakako saditi u vlažan supstrat. Preduboka sadnja može uzrokovati razvoj bolesti i odumiranje biljaka. Temeljito zaliti biljke odmah nakon sadnje, preporučljivo je često orošavanje biljke prvih nekoliko dana nakon sadnje. Optimalne posude za sadnju multiflora su presjeka 21 cm.

Navodnjavanje

Nikada se ne smije dozvoliti da biljka ostane bez vode, naročito u ranim fazama proizvodnje, jer će se na taj način smanjiti razgranjivanje i ukupan rast, dok u završnim fazama blago isušivanje može koristiti da bi biljke očvrsnule i da bi se kontrolirala visina i ujednačenost cvatnje. Svakako je preporučljivo koristiti sustav navodnjavanja kapanjem. Zalijevanje preko biljke može dovesti do razvoja bolesti na lišću;  Botrytis-a, Septorije, Alternarije.

Najvažniji uzročnici bolesti kod krizantema

Ekonomski najštetnija i najčešća gljivična bolest nadzemnih organa krizantema je bijela hrđa  (Puccinia horiana) protiv koje tijekom uzgoja krizantema se borimo primjenom različitih fungicida, ali i prevencijom. Strategija zaštita se temelji na korištenju zdravstveno ispravnog ishodišnog materijala (presadnice iz nezaraženih matičnih biljaka), uzgoju manje osjetljivih i otpornijih kultivara kao i redovnoj kemijskoj zaštiti.

Siva plijesan (Botrytis cinerea)  i smeđa trulež (Didymella liguicola) su također česte bolesti na krizantemama. Razvoju sive plijesni pogoduje prohladno i vlažno vrijeme. Na zarazu je posebno osjetljivo oštećeno tkivo, kao i latice cvijeta.

Smeđa trulež jako dobro prezimljava, pa proizvođači čije su krizanteme ranijih godina bile zaražene moraju biti posebno pažljivi, a također je važno i kvalitetno prozračivanje zaštićenih prostora.

U poljoprivrednoj ljekarni Danon d.o.o. u Donjem Stupniku možete naći potrebna sredstva za zaštitu krizantema, kao i cjelokupnu opremu za navodnjavanje te kvalitetne folije za plastenike i mulch folije za kvalitetan uzgoj krizantema i ostalog cvijeća.

Izvor:
Gospodarski list 19/20 (str. 46-49)
Savjetodavna služba- Uzgoj krizantema

Image by Alicja from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt