Jesen i štetni glodavci

mouse-2660855_640Došla je jesen, koja uz prekrasne boje lišća, početak sezone grijanja i toplih napitaka, donosi i najezdu miševa, ali i ostalih štetnih glodavaca u unutarnje prostore. Većinu proljeća i ljeta, kada je vrijeme toplo, glodavci provode vani, tražeći hranu. Početkom hladnog vremena počinju tražiti toplo mjesto  u unutrašnjim prostorijama (kuće, stanovi, skladišta, štale,…), kako bi se odmorili i sklonili od hladnoće, ali i kako bi našli hranu. Miševima je dovoljna i rupa od 5-6 mm ispod vrata, u zidu ili uz vodovodne i toplinske cijevi da se uvuku u unutarnji objekt (štakorima rupa od 12-13 mm). Jednom kada uđu u unutarnje prostorije preferiraju određena mjesta, gdje se mogu dobro sakriti i gdje nema previše aktivnosti, kao što su podrumi i tavani. Vole boraviti u kartonskim kutijama koje se ne premještaju. Najčešće su aktivni noću, kada ne čuju zvukove kretanja, te tada počinju svoju noćnu gozbu; najdraža im je ostavljena hrana od kućnih ljubimaca, mrvice hrane ( najčešće koje i ne vidimo), ispod kauča i fotelja, te ostaci hrane i masti na štednjaku. Budući da se skrivaju i teško ih je uočiti, prvi dokazi da je područje naseljeno štetnim glodavcima su ostaci njihovih fekalija. Uz kontaminaciju hrane i prostora mogu prenijeti različite bolesti, te čak i uzrokovati alergije.
Da bi se spriječilo useljavanje štetnih glodavaca u unutarnje prostorije, treba provjeriti da nema nigdje rupa kroz koje bi mogli ući. Kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama, te je također važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i namještaja čist, te da kante za smeće redovno praznite. Također je važno i pregledati šupu sa drvima, tamo se vole gnijezditi i boraviti.
Oko silosa, skladišta, hambara te staja preporučuje se držati okoliš urednim te uz zgrade, objekte i prilaze ne odlagati građevinski otpad, organski materijal i sve ostalo što može poslužiti kao skrovište glodavcima.

DERATIZACIJA
Da bi se smanjio broj štetnih glodavaca (miševa i štakora) na biološki minimum, a radi zaštite zdravlja ljudi, te radi smanjenja šteta na usjevima i u skladištima provode se mjere deratizacije. Pod deratizacijom se podrazumijeva sustavno i planirano suzbijanje i smanjenje populacije štetnih glodavaca koji su uzročnici i prenosioci zaraznih bolesti. Deratizacija se može provoditi mehaničkim i kemijskim mjerama.

Mehaničke mjere su uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih glodavaca, te upotreba ljepljivih traka i lovki;

temobiTEMO-BI® je deratizacijsko ljepilo, bez boje i mirisa, za hvatanje miševa i štakora. Ljepljivost je vrlo dobra odmah po nanošenju, neovisna o utjecaju vlage i temperatura.

PrisonljepljivatrakazamisevePrison je gotova, već pripremljena, kartonska ljepljiva klopka za miševe. Jedno pakiranje sadrži pet ljepljivih trapova. Upotreba je vrlo jednostavna – potrebno je ukloniti zaštitni papir sa ljepila i postaviti klopku.

Kolrat ploče su klopke sa već nanesenim ljepilom, a ovisno o veličini, mogu se koristiti za hvatanje miševa ili štakora.

Kemijske mjere su upotreba rodenticida, kemikalija namijenjenih kontroli štetnih glodavaca. Rodenticidi najčešće dolaze u obliku gotovih (zatrovanih) svježih mamaca i parafinskih blokova sa antikoagulantima I i II generacije. Za svježe mamce se preporuča upotreba zaštitnih (deratizacijskih) kutija. Rodenticidi uzrokuju unutarnja krvarenja, čime simuliraju prirodnu smrt u roku od 3-10 dana od prvog konzumiranja mamca. Prilikom rada s rodenticidima koristite jednokratne  rukavice i zbog rukovanja samim rodenticidima, a i zbog toga što na zamkama kada se nadopunjavaju ima tragova urina i  fecesa preko koji se lako zarazi nekom od zaraznih bolesti koje prenose goldavci.

brodyBrody 2.5 paste  sadrži brodifakum 0,0025% – dostupan u pakiranju od 150 grama

kollant_brodyyBrody 2.5 block sadrži brodifakum 0,0025% – dostupan u pakiranju od 300 grama

Navedeni rodenticidi sadrže gorku tvar koja sprečava ljude i kućne ljubimce da slučajno progutaju proizvod.
Antidot: Vitamin K1, koji smiju primijeniti samo medicinski/veterinarski stručnjaci.

PRIJE UPOTREBE PROČITATI NAVEDENU UPUTU !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt