Konferencija „Od polja do stola – Kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice“

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatske gospodarske komore  je 15. listopada 2020.g.  održala Okrugli stol „Od polja do stola – Kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice“. Okrugli stol je bio organiziran u sklopu godišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane

Ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić je na početku rasprave istaknuo kako smo radi pandemije uzrokovane COVID-om 19 suočeni sa novim izazovima te da je važno imati samodostatnost hrane  te kratke lance opskrbe „.. Ima još puno prostora za bolje pozicioniranje domaćih proizvođača na tržištu, i na tome treba raditi, kao i na svijesti potrošača. Kupovinom domaćeg proizvoda, osim kvalitete i sigurnosti takve hrane, utječe se snažno na društvo te krake opskrbe trebaju biti snažniji“.


Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam u HGK je napomneuo: „Naša produktivnost je na razini 30 % prosjeka EU. Moramo povećati i fizički obujam poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je, od kada je članica EU smanjila fizički obujam za 15 %. Posebno je zabrinjavajuće što su te brojke u perjanici hrvatske poljoprivrede-stočarstvu, manje čak za 23 %. Treba raditi i na povećanju proizvodnje visoko dohodvnih kultura poput voća i povrća te proizvoda sa dodanom vrijednošću u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, te jačati prehrambenu industriju i finalizaciju proizvodnje. Nužno je uvoditi nove tehnologije, inovacije te informacijsko- komunikacijske tehnologije u poljoprivredu“.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske Voćarske zajednice, iznio je probleme sa kojima se susreću voćari počevši od proizvodnje, njihovog zajedničkog nastupa na tržištu, te generalno okruženja, s obzirom na otvoreno tržište EU. „U samoj proizvodnji to je problem sitne parcelizacije. Voćara koji imaju oko 10-ak hektara tek je stotinjak, a s takvom proizvodnjom je jako teško konkurirati na tržištu. Zastarjela je tehnologija, definitivno, ali za sve potpore koje se dobivaju kriteriji su površine i proizvodnja. Sve to naravno utječe na cijenu, sa kojom se ne može postići konkurentnost na tržištu. Dosta je tu problem i sa naše strane, spremnost na udruživanje, zajednički nastup na tržištu… stoga se teško nosimo s intenzivnom proizvodnjom Europe, a u konačnici i s intenzivnim proizvodnjom iz trećih zemalja“ zaključio je g. Markota.

Svi sudionici okruglog stola su se složili na kraju rasprave kako je potrebno voditi zajedničku borbu za zaštitu domaćeg tržišta i domaćeg proizvođača te usmjeriti snage u očuvanje hrvatske poljoprivrede modernizacijom i novim tehnologija, a naročito osnaživanjem mladih snaga.

Izvor:
Agroklub: Svjetski dan hrane – panel “Od polja do stola”
Ministarstvo poljoprivrede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt