Bob  (Vicia faba L.) je jednogodišnja biljka razgranjena korijena koja ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm.  Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka, na Mediteranu se koristi u prehrani više od 8.000 godina. Uzgaja se zbog ploda (zrna, graha) koji je vrlo cijenjen u mnogim svjetskim kuhinjama.  Ponekad se uzgaja i kao biljka za zelenu gnojidbu jer veže dušik. Iako je u Hrvatskoj nekada bio značajna mahunarka, sada se uzgaja samo sporadično.

Bob ima raznovrsnu primjenu u kulinarstvu. Uglavnom se koristi plod za pripremu variva, juha, priloga, salata i pirea. Mlado lišće može se koristiti sirovo ili se priprema poput špinata. Mahune boba mogu se pripremati kao varivo, ali dok su vrlo mlade, kasnije zrenjem brzo postaju vlaknaste i dobivaju dlačice koje stvaraju neugodan osjet pri konzumiranju. Zrele sjemenke mogu se ispržiti i posoliti poput kikirikija te poslužiti kao grickalice.

Uvjeti za uzgoj
Bob je vrlo nezahtjevna i otporna biljka. Uspijeva na većini tala, podnosi i teška glinovita tla. Odrasle biljke dobro podnose sušnije periode i vjetar. Preferira sunčani položaj, ali uspijeva i u laganoj polusjeni. Sjeme klija 5-14 dana, ali klijanje se može produžiti i do 20 dana. Sijanje obavljamo krajem zime i u rano proljeće, u veljači i ožujku, čim to vremenski uvjeti dopuste. Budući da je bob otporan na hladnoću i može prezimiti za blaže zime, pojedine sorte moguće je posaditi i u jesen, tako da u proljeće imamo raniju vegetaciju.

Temperatura
Minimalna temperatura klijanja je 1 – 3 °C, ali najsigurnije je klijanje pri 5 – 6 °C, a optimalna je temperatura 20 °C. Najniža temperatura koju bob može podnijeti je -6 °C.

Voda
Do početka cvatnje biljka boba ima skromne zahtjeve za vodom, ali nakon cvatnje  navodnjavanje je bitno za dobar prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok korijen i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva.

Tlo
Za bob su najprikladnija srednje teška tla, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za zrak, uz pH 7 – 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i graha.

Agrotehničke mjere u uzgoju boba

Plodored
Na istu površinu ne treba ga sijati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za ljetno i jesensko povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta tlo, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.

Gnojidba
Za početni rast preporučuje se gnojidba s 20 – 30 kg/ha dušika. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. Ovisno o zalihama u tlu dodaje se 60 – 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalija.

Danon d.o.o. nudi veliki izbor opreme za navodnjavanje te proizvoda za zaštitu boba od korova, bolesti i štetnika.

Izvor:
Agroklub: Kako na najbolji način uzgojiti bob ?
Agroklub: Bob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt