Intervju sa Susan Omenyo – stručnjakinjom za klimatski pametnu poljoprivredu

Tijekom GLF Nairobi-New vision for Earth konferencije održane 11 i 12. listopada 2023 godine u Nairobiju imala sam priliku intervjuirati gđu. Susan Omenyo iz organizacije ADAPTA.EARTH.

Susan Omenyo je kenijska stručnjakinja za prilagodbu poljoprivrede klimatskim promjenama sa deset godišnjim iskustvom u razvoju i provedbi učinkovitih planova i strategija. Sa magisterijem iz pedologije, Susan je posvećena promicanju održivih poljoprivrednih praksi i osnaživanju poljoprivrednika za postizanje optimalnih prinosa u uvjetima klimatskih promjena.  Radi s malim poljoprivrednicima više od 10 godina. Želja joj je vidjeti svoju državu Keniju da je sposobna osigurati dovoljno hrane za cjelokupno stanovništvo tijekom cijele godine.

Dobar dan Susan
Hvala vam na vašem vremenu za ovaj intervju:

Možete li nam reći više o klimatski pametnoj poljoprivredi u Keniji?
Posljednjih godina klima se promijenila pa je potrebno primijeniti mjere prilagodbe; mnogo je više izazova na terenu radi klimatskih promjena. Poljoprivrednici bi željeli promijeniti svoju praksu, ali u većini slučajeva nemaju novčanih sredstava . Također nisu svi poljoprivrednici ni svjesni problema koje donose klimatske promjene, stoga je potrebno stvoriti svijest o ovom problemu.

Što je potrebno za financiranje?
Fond za štetu i gubitak (Loss and damage fund) je neizbježan, financijski jaz je još uvijek ogroman, vlada pristaje dati više novca, ali također je potrebno mobilizirati privatni sektor da se zatvori financijski jaz. Banke ne žele davati novac poljoprivrednicima, jer im to nije sigurno, pa nam treba više planova mikrofinanciranja.

Koje su neke od mjera prilagodbe klimatski pametne poljoprivrede (CSA)?
Sjeverni dio Kenije uglavnom naseljavaju stočari, ali zbog dugotrajne suše ima sve manje trave za stoku, pa su neki od njih prešli na poljoprivredu ; osposobljavamo ih da uzgajaju povrće i ratarstvo. Koristimo mrežaste kućice, slično plasteniku, ali umjesto folije je mreža (u ovoj regiji je prevruće za staklenike). Poljoprivrednici uglavnom uzgajaju rajčice, a s mrežastim kućicama berba je puno uspješnija, štetnika je manje, kukci ne mogu ući,…
Osim toga, za bolji urod je potrebna je analiza tla, te certificirano sjeme krumpira i ostalog povrća, kao i rasadnici sa sadnicama povrća, brzorastućeg drveća, autohtonog drveća, kao i sa travnatim busenima koji se sade kao pojasevi koji služe za borbu protiv erozije i za prehranu stoke.
Također postoji problem s plantažama čaja, zbog problema s klimatskim promjenama, Kenija će izgubiti veliki broj plantaža čaja te je potrebno saditi otpornije sorte čajevca i diverzificirati usjeve.

Što je s agrošumarstvom?
Agrošumarstvo je neophodno, i kao dodatni usjev za prehranu, ali može poslužiti i kao zaštita od vjetra i za hald.

Koji je problem Kenije u pogledu sigurnosti hrane

Kenija ima predispozicije osigurati sigurnost hrane sa svim svojim obradivim zemljištem, ali postoji potreba za pravom vrstom financiranja i pravom vrstom prakse, modernizacijom i očuvanjem tla.
Tlo je degradirano, problem su monousjevi, jer je tlo previše iscrpljeno i preumorno te treba prijeći na međuusjeve (intercropping), saditi više mahunarki i koristiti više organskog gnojiva.

Hvala Susan za ovaj korisni intervju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt