Zimska rezidba i premazivanje voćaka Arbokolom – voćarskom smolom

Zimska se rezidba obavlja u razdoblju mirovanja vegetacije, tj. od otpadanja lišća u jesen do listanja u proljeće (bubrenja pupova). Važno je napomenuti da se rezidba ne vrši ako temperature padnu ispod 0°C, te je najbolje izabrati sunčani dan bez mraza.
Jezgričave voćne vrste (jabuka, kruška) mogu se početi rezati poslije opadanja lišća, koštičave voćne vrste (šljiva, breskva, višnja, trešnja) svakako kasnije, ali rezidbu raditi tako da se privede kraju do početka vegetacije.
Općenita pravila orezivanja su da se ukloni bolesno, oštećeno ili suho drvo te guste grane koje se međusobno presijecaju kao i mladice koje rastu prema unutra. Bitno je da izabrane rodne grane dobiju što više svjetla. Pošto je zimska rezidba veoma važna za buduću rodnost i kakvoću plodova, potrebno je imati odgovarajući pribor tj.alat; voćarske škare i noževe za obradu rana, voćarske pile, te voćarsku smolu Arbokol®.
Arbokol® – je smola za premazivanje rana nastalih pri cijepljenju, i svih drugih oštećenja na drveću i grmlju (rane uslijed rezidbe, oštećenja nastala djelovanjem atmosferilija i sl.).
Prednosti :
– Pogodan za sve vrste rana
– Lako se nanosi kistom
– Brzo zacjeljuje rane

Zahvaljujući reguliranom viskozitetu upotreba Arbokol®– a je laka i praktična; nanosi se na oštećenja običnom četkom kao gotovi proizvod. Ne treba ga istopiti ugrijavanjem čime se izbjegava rizik termičkog oštećenja biljke na mjestu kalema.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kontakt