Dočekajte spremni azijskog tigrastog komarca

U posljednjem desetljeću azijski tigrasti komarac se proširio po dijelu Europe. Budući da ta vrsta prenosi egzotične bolesti poput chikungunye ili dengue groznice, entomololozi i stručnjaci u javnom zdravstvu ujedinjuju znanje i stručnost kako bi zaustavili širenje različitih zaraza koje prenosi azijski tigrasti komarac.

Mapa rasprostranjenosti
Mapa rasprostranjenosti azijskog komarca u Europi

Azijski tigrasti komarac je invanzivna vrsta u Europi, a authona vrsta tropskih i sub-tropskih područja Jugoistočne Azije. Ime je dobio po crno-bijelo tigrastim uzorcima po tijelu i nogama.
Prvi je puta zabilježen u Europi 1979. godine u Albaniji, gdje je najvjerojatnije unesen s robom iz Kine. 1990-te unesen je i u Italiju, pretpostavlja se u starim automobilskim gumama, te se od tada nezaustavljivo širi Europom, naročito južnom. Danas je ova vrsta rasprostranjena, ne samo diljem Europe već i na svim kontinentima, zahvaljujući svojim sposobnostima brze prilagodbe različitim okolišnim uvjetima. Na području JI Azije ovaj je komarac aktivan tijekom cijele godine, no u novozauzetim područjima hladnije klime, prilagodio se tako što hladne zime preživljava u stadiju jajašca. Osim otpornosti na temperature niže od ništice, jajašca tigrastog komarca mogu preživjeti jako duge periode na suhom, što omogućava ovoj vrsti uspješno prenošenje na nova područja. Azijski tigrasti komarac kod nas je aktivan, ovisno o klimatskim uvjetima, od svibnja do listopada. Početkom jeseni ženka komarca odlaže “otporna jajašca”, koja prezime. Iz jajašca koja prežive zimu u proljeće će se se izleći larve, ali tek kada su uvjeti povoljni: puno vlage, temperature ne ispod + 10 °C, te prosječno oko 13 sati fotoperiodizma (svjetlosti). Tijekom toplog perioda, kada su temperature oko 25 °C, u stajaćoj vodi koja može biti minimalne dubine od samo nekoliko centimetara, larva se presvlači u pupu, iz koje se nakon perioda od nekoliko tjedana razvijaju imaga komaraca. Prosječni životni vijek tigrastog komarca je oko 3-4 tjedna, koji provede u krugu od stotinjak metara od mjesta mriještenja. Imaga komaraca lete polagano i skoro nikad ne lete više od jednog metra. Njihov način leta ne jamči veliku mobilnost, jedino u slučajevima kad uz pomoć vjetra ili nekog transporta mogu preći veće udaljenosti, te ih se samo u rijetkim slučajevima može naći i na gornjim katovima zgrada.

Što se tiče uboda, bodu samo ženke komarca, jer im za sazrijevanje jajašca trebaju proteini iz ljudske i životinjske krvi, dok se mužjaci hrane isključivo biljnim sokovima.
Razlika između običnog komarca (Culex pipiens) i azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus) je u boji tijela, koja je kod običnog komarca smeđa, a kod drugog crna sa bijelim prugama, te je običan komarac malo veći od tigrastog. Također ove dvije vrste imaju različita ponašanja u izboru mjesta za odlaganje jajašca. Ženka običnog komarca odlaže jajašca u skupinama na velikim vodenim površinama (jezera, ribnjaci, bare), dok ženka tigrastog komarca odlaže jajašca u malim nakupinama vode (stagnirajuće nakupine vode). Razlika je također što običan komarac bode po noći, dok je tigrasti aktivan po danu, većinom u kasno jutro ili popodne, te tigrasti komarac ima robustnije rilo sa kojim ubada, te može ubosti čak i kroz odjeću. I još jedna razlika je da obični komarci zuje, a tigrasti ne ispuštaju zvukove. Ženka tigrastog komarca nema obrambeni mehanizam protiv hladnoće, te pred zimu, prije nego što ugine izlegne “otporna” jajašca iz kojih se u prolijeće izlegnu nove generacije komaraca. Za razliku od tigrastog, običan komarac može preživjeti zimu na nekom zaklonjenom mjestu, kao što su podrumi i tavani. Odrasli tigrasti komarci većinu dana provedu u vegetaciji, gdje je razina vlažnosti povećana, čekajući na prolazak toplokrvne životinje ili čovjeka.

KAKO SE RIJEŠITI KOMARACA ?
Brzo, jednostavno i efikasno rješenje u borbi protiv komaraca je FOVAL komarci i muhe.

FOVAL komarci i muhe je insekticid u obliku mikroemulzije koji se nalazi u ručnoj prskalici zapremnine 750 ml. Proizvod je spremen za upotrebu, i sve što morate učiniti je aktivirati prskalicu i insekticid raspršiti unutar prostora u kojem se nalaze komarci. Sredstvo se raspršuje po zraku, na zidove, namještaj i slična mjesta na kojima se nalaze ili zadržavaju komarci.
FOVAL komarci i muhe sadrži kombinaciju aktivnih tvari koja Vas trenutno rješava ovih dosadnih napasnika, a zadržava djelotvornost kroz dulji period i tako suzbija i komarce koji naknadno slete na tretirane površine.

Ukoliko su komarci Vaš veliki problem, i svojom brojnošću ometaju boravak u ljetnim mjesecima u Vašim vrtovima i dvorištima preporučamo upotrebu FOVAL CE proizvoda.

FOVAL CE je tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti s vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2%-tnu otopinu (10-20 ml/1 litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu, travu i sl. (gustu vegetaciju u kojoj se zbog povećane vlage zraka komarci zadržavaju) unutar Vašeg vrta, parka ili dvorišta. Prskati treba tijekom dana, u vrijeme kada komarci nisu aktivni i skrivaju se u takvim zaklonima. Naravno da prskanje treba ponoviti, obično nakon 7-15 dana, ovisno o temperaturama i doletu komaraca “sa strane”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt