ZANIMLJIVE ČINJENICE O KOMARCIMA

Komarci su zbog svojih uboda, zujenja i prenosa različitih zaraznih bolesti jedni od najomraženijih životinja na cijeloj planeti. Ali koliko zapravo znamo o njima ? Donosimo par interesatnih činjenica vezanih uz komarce:

1. Komarci su najsmrtonosnije životinje svijeta jer prenose neke od najsmrtonosnijih bolesti današnjice uključujući malariju, dingue groznicu, žutu groznicu i encefalitis.
2. Sveukupno postoji 3500 vrsta komaraca, ali samo par stotina vrsta se hrani ljudskom krvlju
3. Bodu samo ženke komaraca, mužjaci se hrane nektarom cvijeća. Ženke komaraca trebaju bjelančevine za jajašca koje će izleći. Budući da mužjak komaraca nema potrebu za krvlju, radije će izbjegavati sisavce i otići tražiti polen.
4. Slina ženskog komarca sadrži antikoagulant koji joj omogućuje lakše usisati krv. Imunološki sustav našeg tijela na njezinu slinu reagira alergijskom reakcijom, što je razlog zašto mjesto uboda nabubri i dolazi do javljanja svrbeža.
5. Neke vrste komaraca su se specijalizirali za vodozemce i ptice, te ne bodu ljude i ostale sisavce
6. Komarci lete brzinom između 1,5-2,5 km/h, što je za svijet insekata sporo. Na fiktivnom natjecanju između leptira, skakavaca, pčela i komaraca, komarci bi završili uvjerljivo na zadnjem mjestu.
7. Zamah krilima kod komaraca je 300-600 puta/sec.
8. Komarci trebaju vodu za odlaganje jajašca. Nekim vrstima je dovoljna i lokvica vode. Nakon što su se izlegli, komarci najčešće ostaju tamo gdje su se izlegli.
9. Životni vijek odraslog komarca je 5-6 mjeseci.
10. Komarce privlače ugljikov dioksid, mliječna kiselina i octenol koji se mogu naći u našem dahu i znoju, te također osjećaju toplinu i vlagu koja okružuje naša tijela. Razvili su osjet za detektiranje ugljikovog dioksida i na udaljenosti od 120 km.
11. Komarce privlači tamnija odjeća, te povećano znojenje

Na našem području komarci uglavnom ne prenose bolesti, ali narušavaju mir i zdravlje čovjeka u širem smislu ometajući ga pri svakodnevnim aktivnostima, boravku u prirodi i rekreaciji. U nas su najveći problem ubodi ženke komaraca jer izazivaju nemir, nelagodu, te pojavu upalnih procesa i alergija na mjestima uboda, posebice kod djece.

KAKO SE RIJEŠITI KOMARACA ?
Kao brzo, jednostavno i efikasno rješenje nudimo vam proizvod FOVAL komarci i muhe. FOVAL komarci i muhe je insekticid u obliku mikroemulzije koji se nalazi u ručnoj prskalici zapremnine 750 ml. Proizvod je spreman za upotrebu i sve što morate učiniti je aktivirati prskalicu i insekticid raspršiti unutar prostora u kojem se nalaze komarci. Sredstvo se raspršuje po zraku, na zidove, namještaj i slična mjesta na kojima se nalaze ili zadržavaju komarci.

FOVAL komarci i muhe sadrži kombinaciju aktivnih tvari koja Vas trenutno rješava ovih dosadnih napasnika, a sadržava djelotvornost kroz dulji period i tako suzbija i komarce koji naknadno slete na tretirane površine. Ukoliko su komarci Vaš veliki problem, i svojom brojnošću ometaju boravak u ljetnim mjesecima u Vašim vrtovima i dvorištima preporučamo upotrebu FOVAL CE proizvoda.

FOVAL CE je tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2 %-tnu otopinu (10-20 ml/1 litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu i sl.

Za potpuno rješavanje problema komaraca potrebna je prevencija, koja treba biti napravljena od strane privatnih osoba i lokalne vlasti. Najvažnije pravilo u regulaciji broja komaraca je spriječiti mrijest. Najvažnije je eliminirati i najmanje nakupine stajaće vode. Najvažniji savjeti su: prazniti redovno tanjure, kante za zalijevanje i vedra, te pojila za ptice i životinje, a spremnike za oborinsku vodu u vrtu pokriti sa mrežama i ceradom. U fontane i spremnike stavite ribe koje se hrane ličinkama (crvene ribice), a gume ne skladištiti na otvorenom.
Još jedan efikasan lijek protiv komaraca je i pokrivanje odvodnih šahtova mrežom za komarce u periodu od travnja do listopada. To će spriječiti komarca da nađu vodu koja j neophodna za reproduktivni ciklus, a ako se i izlegne imago zaštitna mreža protiv komaraca će spriječiti izlaz van.

2 Responses

  1. Poštovani,
   Za potpuno rješavanje problema komaraca potrebna je prevencija, koja treba biti napravljena od strane privatnih osoba i lokalne vlasti. Najvažnije pravilo u regulaciji broja komaraca je spriječiti mrijest. Najvažnije je eliminirati i najmanje nakupine stajaće vode. Najvažniji savjeti su: prazniti redovno tanjure, kante za zalijevanje i vedra, te pojila za ptice i životinje, a spremnike za oborinsku vodu u vrtu pokriti sa mrežama i ceradom. U fontane i spremnike stavite ribe koje se hrane ličinkama (crvene ribice), a  gume ne skladištiti na otvorenom.

   Još jedan efikasan lijek protiv komaraca je i pokrivanje  odvodnih šahtova mrežom za komarce u periodu od travnja do listopada. To će spriječiti komarca da nađu vodu koja j neophodna za reproduktivni ciklus, a ako se i izlegne imago zaštitna mreža protiv komaraca će spriječiti izlaz van.

   Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt