Dodjela zlatne repe i okrugli stol na temu uzgoja šećerne repe

Već tradicionalna dodjela nagrada „Zlatna repa održana je početkom srpnja u Čepinu za proizvodnu godinu 2020. Nagrade su dodijeljene po veličini površine i uspjehu suradnje za 20 proizvođača koji su ostvarili nadprosječni rezultat.

Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2020. godini osvojile su po kategorijama prema broju hektara OPG Bistrović Zdenko i OPG Đogaš Ivo, OPG Sesvečan Dario i OPG Parašilovac Josip te tvrtke Novi Agrar d.o.o. i Belje plus d.o.o., Vupik  plus d.o.o. i PIK-Vinkovci plus d.o.o., PPK Valpovo d.o.o.,  Anabbela d.o.o. i Arator d.o.o.,  Melem d.o.o. i PD Gradina te PZ Jankovci i OPG Leko Tomislav. Priznanja za uspješnu suradnju dodijeljena su tvrtki Lenagro d.o.o. te PZ Čakovec i PZ Slakovci. Najboljim inozemnim proizvođačima proglašena je Zadruga Kooperativa Kristal z.o.o. iz Slovenije te tvrtka Szigetvar-Trade Kft. iz Mađarske. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također je sudjelovala na dodjeli nagrada nakon što je u Čepinu održala sastanak sa članovima Uprave Hrvatske Industrije šećera d.d. na temu Nacionalnog programa potpore proizvođačima šećerne repe 2022-2027, stanja na tržištu šećera i drugih sektorskih pitanja.  Prilikom dodjele nagrada je izjavila: „Iako je, nažalost, zatvorena tvornica u Osijeku te su žetvene površine u 2020. godini bile manje, moram istaknuti da je zabilježen pozitivan rast proizvodnje šećerne repe od 9,3 posto te rast prinosa od 20,9 posto zahvaljujući vrijednim i predanim proizvođačima, uz doprinos dohodovnih potpora Ministarstva poljoprivrede. Također, istaknula bih činjenicu da je u 2020. godini uvezeno ukupno 95.010 tona šećera – za 52,5 posto manje nego u 2019. godini, a izvezeno je 28,4 posto manje šećera nego u 2019. godini“ te dodala kako će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH osiguravati stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače i uređenjem tržišta, poglavito provedbom novog Programa potpore za proizvođače šećerne repe. 

Dobitnici Zlatne repe 2021 (Izvor: Novazemlja.com)

Okrugli stol „Budućnost hrvatske industrije šećera“

Okrugli stol “Budućnost hrvatskog šećera” održao se u srijedu, 16. lipnja, u organizaciji Hrvatskoh agroekonomskog društva (HEAD).

Zbog važnosti proizvodnje šećerne repe i šećera za Republiku Hrvatsku te značajnih promjena na svjetskom tržištu, na okruglom stolu raspravljalo se o mogućim aktivnostima i mjerama koje će zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe čime bi se osigurao rad postojećih preradbenih kapaciteta.

Panelisti su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske industrije šećera Miroslav Božić, , dipl. ing. Miroslav Knežević iz poduzeća Agro-Tovarnik, prof. dr. sc. Črtomir Rizman sa Sveučilišta u Mariboru te Mato Brlošić, zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore.

Skup je moderirato prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a organizira se u suradnji s Klubom znanstvenika Udruga Hrvata BiH Prsten. 

Poslusajte audiozapis okruklog stola_ https://haed.hr/okrugli-stol-buducnost-industrije-secera/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt