Uzgoj povrća u plastenicima i staklenicima

Prednost uzgoja povrća u zatvorenim prostorima je što je moguće uzgajati povrće cijele godine, naravno, ovisno o vrsti povrća. Postoje različiti tipovi plastenika i staklenika. Jedan tip je tzv. „ hladniji „ tip, koji je i lakši za održavanje jer ne treba dodatni izvor grijanja. Zaštićen je od prirodnih nepogoda, a ako se postavi na prikladno mjesto, apsorbirati će veće količine sunčanih zraka, a time i topline u sunčanim danima. Neke od vrsta povrća koje se mogu uzgajati u tim vrstama staklenika su: zelena salata, matovilac, mladi luk i rotkvica, češnjak, kupus,kelj, brokoli, itd…
Zelena salata, iako manje rezistentna na mraz od ostalih vrsta zimskog povrća, je jedna od najpopularnijih vrsta povrća za uzgoj u plastenicima, naročito tip cikorija, koja je jedna od najpopularnijih zimskih sorte salata, uz matovilac. Blitva je također popularna za uzgoj, uz mladi luk i češnjak, koji su među najotpornijima vrstama na zimske uvjete, a tu su zelje i brokoli, koji čak stvaraju i veće i kvalitetnije glave u kasnoj zimi nego u jesen; kelj je isto savršeno zimsko povrće ako se počne sa presadom dovoljno rano. Naravno, ako se staklenik ne grije dodatno, trebalo bi u hladnijim klimatskim podnebljima staviti i neku dodatnu zaštitu, poput agrotekstila. Da bi mogli uspješno proizvoditi povrće tijekom cijele godine, u bilo koje doba godine su važne dobre i kvalitetne folije .
Danon d.o.o. je zastupnik Ginegar Plastic Products ltd., svjetskog lidera u proizvodnji plastičnih folija, a naročito folija za plastenike i mulch folija. Od 1969 Ginegar uvodi inovacije u proizvodnju folija, između kojih je i jedina 5-oro slojna folija za plastenike „ 5 layer technology“ . U ponudi proizvoda tvrtke Ginegar nalaze se i višeslojne folije za pokrivanje tla (mulch folije). MULCH MORE TM folije sprječavaju germinaciju i rast korova i predstavljaju zaštitu za tlo. One reduciraju količinu vode koja se gubi evaporacijom te osiguravaju vlažnost u zoni korijena kao i idealnu temperaturu.
Za dobar urod neophodno je i navodnjavanje jer u zaštićenim prostorima (plastenik i staklenik) uz visoke temperature i bez mogućnosti priliva vode putem oborina, navodnjavanje je neophodno, a dolazi i do povećanih potreba biljaka za vodom zbog povećanog prirasta, većeg prinosa i plićeg korijenovog sustava. Dobri sustavi za navodnjavanje bi trebali imati niski intenzitet navodnjavanja, mogućnost izvođenja fertirigacije, te određenu veličinu kapi.
Veliki je izbor sistema za navodnjavanje u zatvorenim prostorima (stakleniku i plasteniku), a tu su i senzori i oprema vezana za prepoznavanje potreba biljaka za vodom i neophodnim elementima uključujući: svjetlo, mjerače potrebe za hranom, tenziometre, lizimetre, meteorološke stanice. Dizajniranje sistema za navodnjavanje u staklenicima i plastenicima baziranog na potrebama biljaka za vodom i hranjivim tvarima iziskuje:

1. Točnu aplikaciju vode i hranjivih tvari ovisno o potrebi biljaka u zatvorenim prostorima
2. Točnost, funkcionalnost i jednostavost

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt