Što su Socijalni insekti ?
Iako se puno insekata grupira, to ih ne čini pravim socijalnim insektima. Entomolozi prave socijalne insekte nazivaju eusocijalnim insektima, a za pravu eusocijalnost moraju biti ispunjena ova četiri uvjeta:
• suradnja više jedinki u njezi legla i mladunaca
• zajedničko prikupljanje hrane i obrana
• podjela zajednice na plodne i neplodne jedinke
• zajednički život većeg broja generacija

Ako je ispunjen samo prvi uvjet, takva vrsta naziva se kvazisocijalnom, a ako je ispunjen samo zadnji uvjet, riječ je o semisocijalnoj vrsti. Prijelazi mogu biti i vrlo fluidni.
Eusocijalnost podrazumijeva i vrlo strogu podjelu jedinki prema zadacima koje obavljaju, kao što je oplodnja, briga o podmlatku, gradnja gnijezda ili legla, obrana od neprijatelja i vođenje određene skupine.
Socijalni insekti (sve vrste mrava i termita, te neke vrste pčela i osa) sveukupno sudjeluju u 75 % svjetske mase svih insekata (prema E.O. Wilsonu). Kolonija socijalnih pčela se može mjeriti u desecima tisuća, a stotine milijuna mrava može živjeti skupa u tzv. „superkoloniji“ povezanih mravinjaka.
Zašto su neki insekti evoluirali u velike kooperativne kolonije ? Možda zbog tzv. „snage broja“ jer su socijalni insekti u prednosti prema ostalim individualnim insektima zbog toga što zajedno rade da bi našli hranu i ostale resurse, te komuniciraju sa ostalim članovima svoje zajednice da bi im dojavili lokaciju hrane.
Također je važno i da mogu značajno lakše obraniti njihovu svoju koloniju kada je pod napadom a i brzo napraviti novi zaklon, te ga i proširiti ako je potrebno. Također jedna od važnijih prednosti grupiranja je i podjela zadataka.

Iako su mravi u prirodi korisni insekti, u kućama i stanovima se najčešće smatraju štetočinama, pa ih se ljudi žele riješiti.

KAKO SE RIJEŠITI MRAVA U KUĆI ?
Da bi se riješili nepoželjnih mrava u kući ili stanu preporučamo vam EC gel protiv mrava
EC gel protiv mrava je insekticid formuliran kao mamac u gelu, namijenjen suzbijanju štetnih vrsta mrava: faraonski mrav (Monomorium pharaonis), argentinski mrav (Linepithema humile) i crni mrav (Lasius niger) koji služi za upotrebu u unutarnjim i vanjskim prostorima; ( u stambenim, industrijskim, javnim i komercijalnim zgradama, oko zgrada, na terasama i u privatnim vrtovima). Proizvod sadrži gorku tvar koja je odbojna ljudima i kućnim ljubimcima.

NAČIN DJELOVANJA
Snažan svježi mamac u EC GEL-u privlači mrave, koji ga smatraju izuzetno ukusnom hranom. Zahvaljujući odgođenom letalnom efektu, mrav ugiba nekoliko sati nakon izloženosti gelu (mrav se hrani gelom, ali dovoljan je i kontakt s gelom da dovede do ugibanja). Mravi radnici, koji nalaze gel, dovoljno dugo žive da gel unesu u mravinjak, distribuiraju ga unutar kolonije, te njime hrane ličinke, a u konačnici i kraljicu, što dovodi do uništenja cijele kolonije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt