Uzgoj paprene metvice

Paprena metvica (Mentha x piperita L.) je hibrid vodene (M. aquatica) i klasaste metvice (M. spicata). Poznata je još od 17. stoljeća, a opisao ju je Linné.  To je zeljasta rizomatična višegodišnja biljka iz porodice usnjača (Lamiaecae). Naraste do 30–90 cm, listovi su tamnozelene su boje s crvenkastim žilama, a listovi i stabljike su obično malo izblijedjeli. Metvica je svestrana biljka koja se upotrebljava u kozmetičkoj,prehrambenoj i u farmaceutskoj industriji. Ljekoviti dijelovi su list ili stabiljka sa listovivima i cvijetom. Lišće i mladice sa cvjetovima se upotrebljavaju kao čaj u slučajevima probavnih smetnji, grčeva crijeva, bubrežnih i žučnih kolika, a za vanjsku upotrebu kao dodatak kupkama, za punjenje jastučića za spavanje, kao migrenski štapići protiv glavobolje, zatim u slučaju svrbeža i reume, u kozmetici, kulinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Medonosna je biljka, a produktivnost meda je 200kg/ha. Med je veoma gust sa ugodnom aromom mente.

Do danas je selekcionirano mnoštvo sorti pitome mente sa različitim karakteristikama: od sadržaja mentola, ulja, mirisa do ukrasnih menti sa šarenim lišćem. U intenzivnom uzgoju najčešće se koriste dva oblika mente koji se razlikuju po boji listova, stabljike i sadržaju eteričnih ulja:

Bijela menta Alba

Stabljika i lišće su blijedozelene boje, delikatesnijeg ukusa, srednjim sadržajem mentola i 60% ulja, uglavnim se uzgaja u Francuskoj i naziva se francuska menta.

Crna menta

Sadrži više ulja, ali ima i oštriji ukus, prepoznaje se po tamnozelenoj i ljubičastoj boji listova i stabljike. Zbog ljubičaste boje, posebno u proljeće, lišće se čini tamno i otuda naziv za ovu vrstu “crna metvica“. Cvjeta od lipnja do rujna ružičasto-crvenim ili ljubičastim cvjetovima.

Uzgoj paprene metvice

Menta raste na rahlim zemljištima pH vrijednosti 6,0 do 7,2 (blago kisela i neutralna). Na jednom se mjestu može zadržati pet do šest godina, a u intenzivnoj proizvodnji dvije do tri godine. na teškim, kiselim zemljištima koja imaju visoku razinu podzemne vode menta raste veoma sporo, a organska gnojiva najbolje je u zemljište unijeti sa prethodnom kulturom

Uvjeti sadnje: osunčane pozicije i tlo bogato humusom
Temperatura: otporna je na hladnoću: Pod snježnim prekrivačem debljine 10 do 20 cm može podnijeti mraz -25 do -30 stupnjeva, ali tokom zime sa toplim periodima, bez snježnog pokrivača, često strada rizom na dubini 3-4 cm pri temperaturi -10 do -12 stupnjeva i tada je treba zaštititi malčiranjem, prekrivanjem piljevinom ili smrekovim granama. U proljeće menta počinje rasti već na temperaturi od 2 do 5 stupnjeva, a mladi izdanci mogu izdržati proljetne mrazeve do -8 stupnjeva. To je kultura umjerene zone, optimalna temperatura za rast 18 do 20 stupnjeva, sa povećanjem temperature do 25 stupnjeva sadržaj ulja raste.
Način razmnožavanja: sjemenom ili reznicama rizoma
Vrijeme cvatnje: od sredine lipnja do početka srpnja
Visina: 20-130 cm
Upotreba: u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji

Navodnjavanje

Menta voli vodu. Procjenjuje se da za formiranje 1t mente u fazi cvjetanja treba 1.500 m3 vode. T eju je potrebno navodnjavati nekoliko  puta tijekom vegetacije; na početku vegetacije, pri stvaranju bočnih vriježa, odmah poslije košnje te kada su nove stabljike visine 8-10 cm. 5 do 7dana pred žetvu treba prestati zalijevati, jer će listovi mente imati više ulja.

Od gljivičnih bolesti paprena metvica je najosjetljivija na hrđu (Puccinia menthae Pers.). Hrđda se manifestira pojavom pjege boje hrđe na naličju lista. Od štetnika tu hruštevi i ličinke na lakim i pjeskovitim tlima, a žičnjaci i buhači na teškim i vlažnim tlima. Ovi štetnici nagrizaju stabljiku na prijelazu korijena u nadzemni dio, a larve se uvlače u stabljiku i tamo se hrane. Zbog toga što razvija sočne rizome, mentu ne treba uzgajati poslije krumpira zbog nakupljanja tih štetočina. Ako se pojave najbolje je oko napadnutog mjesta iskopati rovove i u njih staviti sredstva za zaštitu. Nadzemne organe metvice napadaju lisna uš (Aphis menthae L), buhači (Halticinae) i cikade (Cicanidae).

Izvor:
Gospodarski list br.19/2019 (Uzgoj paprene metvice 2)
Agroklub: Kako pravilno uzgajati mentu?
Vrtlarica: Uzgoj metvice-mente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt