Prednosti uzgoja zimskih sorti salate u plastenicima

Različite vrste zimskih salata (puterica, kristalka,matovilac, radič) se uspješno uzgajaju i tijekom jeseni i zime plastenicima i staklenicima, kad se drugog svježeg domaćeg povrća na našim tržnicama može naći u malim količinama. Upravo zbog toga, salata je vodeća povrtlarska kultura jer ima male biološke zahtjeve. Niče brzo, za 3-6 dana pri optimalnoj temperaturi od 12-15 °C. Nakon nicanja dnevnu temperaturu treba održavati na 8-12°C, a noćnu na 6-10 °C. Poslije rasađivanja na stalno mjesto, temperatura u plasteniku ili stakleniku treba biti od 12-15°C, jer omogućava formiranje čvrste glavice. Salata je kultura koja zahtjeva dobru osvjetljenje, jer bez dovoljno svjetlosti produžava se vegetacija i formira se rastresita glavica. Kritičan period u jesenjoj proizvodnji salate je mjesec prosinac, kad je njen rast usporen zbog osjetno kraćeg dana Budući da salata jako dobro podnose i niske temperature; mlade biljke 1-2°C, pa i kratkotrajne mrazeve i do -8°C; zimske sorte salata (npr. putericu), možemo uzgajati u negrijanom zaštićenom prostoru, no tada se razdoblje od njezine sadnje do berbe znatno produžuje te po zimi može iznositi i više od 100 dana, što znači da bi se tijekom cijele zime moglo proizvesti samo jedan turnus salate. Za razliku od toga, u plasteniku ili drugom zatvorenom prostoru koji možemo grijati moguće je salatu proizvoditi kontinuirano tijekom cijele zime. Naime, salati od sadnje do berbe u takvom je prostoru – ovisno o sorti – potrebno 40-50 dana, pa ju možemo kontinuirano uzgajati tijekom cijele zime, čak i sve do travnja.Kad salata počne stvarati glavice, najbolje ju je zalijevati odozdo – po mogućnosti sistemom “kap po kap“ kako se u glavicama ne bi zadržavala suvišna vlaga i kako one ne bi trunule.
Danas postoje selekcionirane sorte posebno za uzgoj u jesensko-zimskom periodu koje su prilagođene uslovima kratkih dana i smanjene svjetlosti. Za uspješan rast i razvoj neophodna je dovoljna količina svjetlosti, optimalna temperatura i kvalitetna ishrana usjeva za intenzivniji proces proizvodnje i dobivanje ranijeg, a kvalitetnog usjeva. Zbog osjetljivosti salate na intenzitet osvjetljenja, posebno za vrijeme oblačnih dana, potrebno je održavati čistim foliju, a isto tako treba pratiti providnost folije koja se smanjuje sa starošću i treba je na vrijeme zamijeniti.
Danon d.o.o. nudi izuzetno kvalitetne folije za plastenike firme Ginegar, sa aditivima protiv kapanja (antifog i antidrip), UV stabilne i fotoselektivne (propusne) folije različite debljine. Isto tako se nude crne i crno-bijele mulch folije za prekrivanje zemljišta prije sadnje, a koje su se pokazale izuzetno dobre u proizvodnji salate u zaštićenom prostoru. Osim vrste i kvaliteta folije, za uspješnu proizvodnju utječu i neke agrotehničke mjere kao što su navodnjavanje i gustoća sklopa, odnosno broj biljaka/m2 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt