Mravi u kućama i stanovima, zašto ih se tako teško riješiti?

Mravi su jedan od najboljih primjera organizacije, suradnje i suživota u prirodi. Ima otprilike 6000 vrsta ovih insekata, Neke su štetne, neke korisne, a neke mogu biti i jedno i drugo. Zahvaljujući sposobnosti prilagodbe vrlo različitim životnim uvjetima, nastanjuju gotovo sva područja Zemlje, te se mogu naći na svim kontinentima, osim Antarktika.

Kako se riješiti mrava u kući?
Makar su mravi u prirodi korisni insekti, u kućama i stanovima se najčešće smatraju štetočinama, pa ih se ljudi žele riješiti. Mravi su većinom svejedi, te ulaze u kuće i stanove, najčešće kroz sitne otvore i pukotine privučeni otpacima hrane (posebno ih privlači hrana sa šećernim udjelom). Najčešće ih nalazimo u kuhinjama (zbog izvora hrane) i u kupaonicama, gdje često grade gnijezda na vlažnim mjestima, iza kupaonskih pločica, te ispod umivaonika; ali i u drugim dijelovima kuće ili stana: u dvostrukim podovima i stropovima, oko raznih cijevovoda, u raspuknutim zidovima, u pukotinama vrata i prozora,podrumima, te u raznim uređajima. Zbog svojih kolonija koji sadrže više od tisuću jedinki, ubrajaju se u kućne štetnike koje je najteže konrolirati. Jednom kad se mravi nastane u kući jako ih se teško riješiti. Najveći problem predstavlja činjenica da se vrlo teško mogu pronaći gnijezda (mravinjaci) pa ih se ne može lako uništiti. Učinkovito suzbijanje mrava u kući ili stanu moguće je samo uništenjem cijelog legla, odnosno mravlje kolonije, a posebno je važno uništiti i kraljicu. Mravi, zbog svojih kolonija koji sadrže tisuću jedinki, su jedni od kućnih štetnika koje je najteže konrolirati. Mravi su u biti neka vrsta nomada i uvijek su pokretu, te prilikom seljenja nose sa sobom ličinke i formiraju koloniju.
Mravinjaci spomenutih štetnih vrsta, nalaze se najčešće na vrlo skrovitim, nama nedostupnim mjestima, te je gotovo nemoguće doći do njih i izravno ih uništiti. Ukoliko se suzbiju samo radnici koji su izašli iz mravinjaka u potragu za hranom, ubrzo će ih zamijeniti novi, i opet smo na početku. Zbog toga je najdjelotvorniji način suzbijanja mrava primjena hranidbenih insekticidnih mamaca koje mravi sami unose u mravinjak i tako omogućuju istrebljenje cijelog legla. Primjer takvih mamaca je Mravolovka, proizvod osmišljen na način da omogući potpuno rješenje problema zvanog mravi. Primjena Mravolovke je jednostavna. Mravolovku je potrebno postaviti na određena mjesta, na kojima se očekuje pojava mrava, ili u blizini mjesta gdje su se pojavili. Prilikom primjene dovoljno je samo aktivirati predviđene male otvore na plastičnom trapu koji omogućavaju ulazak mrava u unutrašnjost klopke.

Mravolovka je plastična klopka s insekticidnom pastom. Pasta je formulirana na način da uz insekticid sadrži i hranidbeni atraktant. Pastu mravi radnici prepoznaju kao primamljivu hranu koja sadrži šećer. Dakle, spremaju ga u svoj drugi želudac, gušu,unose u mravinjak i njime hrane ostale članove kolonije, uključujući i kraljicu. Važno je napomenuti da je sadržaj insekticida u pasti vrlo nizak, te mrav radnik koji dođe u dodir s mamcem, bilo da se hrani njime ili ga nosi u mravinjak kao hranu za ostale pripadnike kolonije, ostaje na životu još nekoliko sati, dakle dovoljno dugo da se vrati u leglo i distribuira pastu unutar kolonije i njome nahrani i ličinke, i kraljicu. Dakle, insekticid je unešen u mravinjak,čime je omogućeno potpuno istrebljenje kolonije, odnosno izvora naših neprilika.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt