Mravi u kućama i stanovima, zašto ih se tako teško riješiti?

Mravi su jedan od najboljih primjera organizacije, suradnje i suživota u prirodi. Ima otprilike 6000 vrsta ovih insekata. Neke su štetne, neke korisne, a neke mogu biti i jedno i drugo. Zahvaljujući sposobnosti prilagodbe vrlo različitim životnim uvjetima, nastanjuju gotovo sva područja Zemlje, te se mogu naći na svim kontinentima, osim Antarktika.


Kako se riješiti mrava u kući?

Makar su mravi u prirodi korisni insekti, u kućama i stanovima se najčešće smatraju štetočinama, pa ih se ljudi žele riješiti. Mravi su većinom svejedi, te ulaze u kuće i stanove, najčešće kroz sitne otvore i pukotine privučeni otpacima hrane (posebno ih privlači hrana sa šećernim udjelom). Najčešće ih nalazimo u kuhinjama (zbog izvora hrane) i u kupaonicama, gdje često grade gnijezda na vlažnim mjestima, iza kupaonskih pločica, te ispod umivaonika; ali i u drugim dijelovima kuće ili stana: u dvostrukim podovima i stropovima, oko raznih cijevovoda, u raspuknutim zidovima, u pukotinama vrata i prozora,podrumima, te u raznim uređajima. Zbog svojih kolonija koji sadrže više od tisuću jedinki, ubrajaju se u kućne štetnike koje je najteže konrolirati. Jednom kad se mravi nastane u kući jako ih se teško riješiti. Najveći problem predstavlja činjenica da se vrlo teško mogu pronaći gnijezda (mravinjaci) pa ih se ne može lako uništiti. Učinkovito suzbijanje mrava u kući ili stanu moguće je samo uništenjem cijelog legla, odnosno mravlje kolonije, a posebno je važno uništiti i kraljicu. Mravi, zbog svojih kolonija koji sadrže tisuću jedinki, su jedni od kućnih štetnika koje je najteže konrolirati. Mravi su u biti neka vrsta nomada i uvijek su pokretu, te prilikom seljenja nose sa sobom ličinke i formiraju koloniju.
Mravinjaci spomenutih štetnih vrsta, nalaze se najčešće na vrlo skrovitim, nama nedostupnim mjestima, te je gotovo nemoguće doći do njih i izravno ih uništiti. Ukoliko se suzbiju samo radnici koji su izašli iz mravinjaka u potragu za hranom, ubrzo će ih zamijeniti novi, i opet smo na početku. Zbog toga je najdjelotvorniji način suzbijanja mrava primjena hranidbenih insekticidnih mamaca koje mravi sami unose u mravinjak i tako omogućuju istrebljenje cijelog legla. Primjer takvih mamaca je Ec gel protiv mrava.

EC GEL protiv mrava je insekticid formuliran kao mamac u gelu, namijenjen suzbijanju štetnih vrsta mrava.
Karakteristike proizvoda:

 – EC GEL protiv mrava je insekticid formuliran kao mamac u gelu, namijenjen suzbijanju štetnih vrsta mrava: Faraonski mrav (Monomorium pharaonis), argentinski mrav (Linepithema humile) i crni mrav (Lasius niger)
 – EC GEL protiv mrava služi za upotrebu u unutarnjim i vanjskim prostorima; (u stambenim, industrijskim, javnim i komercijalnim zgradama, oko zgrada, na terasama i u privatnim vrtovima).
 – Proizvod sadrži gorku tvar koja je odbojna ljudima i kućnim ljubimcima.
 – MAKSIMALNA UČINKOVITOST – UČINKOVITO SUZBIJA CIJELU KOLONIJU MRAVA.
 – Konzistencija gela omogućava vrlo jednostavnu i preciznu aplikaciju u sve pukotine i praznine.
 – Insekticidni gel se primjenjuje pomoću posebnog aplikatora (pištolja), koji omogućava precizno doziranje i sigurnu primjenu, bez direktnog kontakta sa sredstvom.

Ovaj gel je formuliran na način da uz insekticid sadrži i hranidbeni atraktant te gel mravi radnici prepoznaju kao primamljivu hranu koja sadrži šećer. Dakle, spremaju ga u svoj drugi želudac, gušu,unose u mravinjak i njime hrane ostale članove kolonije, uključujući i kraljicu. Važno je napomenuti da je sadržaj insekticida u gelu vrlo nizak, te mrav radnik koji dođe u dodir sa gelom, bilo da se hrani njime ili ga nosi u mravinjak kao hranu za ostale pripadnike kolonije, ostaje na životu još nekoliko sati, dakle dovoljno dugo da se vrati u leglo i distribuira pastu unutar kolonije i njome nahrani i ličinke, i kraljicu. Dakle, insekticid je unešen u mravinjak,čime je omogućeno potpuno istrebljenje kolonije, odnosno izvora naših neprilika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt