Kućne štetočine zimi

ratZimsko razdoblje donosi sa sobom niske temperature, hladan vjetar, kratke dane, a često i snijeg. To dovodi i do mirovanja prirode pa time i do mirovanja dosta životinja, ali kao što već znamo, nisu sve životinje neaktivne u tom periodu. Zapravo zbog hladnoće, snijega i nedostatka hrane vjerovatnije je da će žohari i štetni glodavci (miševi i štakori) potražiti zaklon, toplinu i hranu u unutrašnjim prostorijma; bilo u kućama, stanovima, skladištima ili štalama. Većina ljudi ni ne zna da dijeli svoj prostor sa tim neželjenim posjetiocima, sve dok ne uoče tragove njihovog boravka. Uz kontaminaciju hrane i prostora, ove štetočine mogu prenijeti različite bolesti, te čak i uzrokovati alergije.
Da bi se sprječilo useljavanje žohara i štetnih glodavaca u unutranje prostorije, treba provjeriti da nema nigdje rupa kroz koje bi mogli ući. Kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama, te je također važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i namještaja čist, te da kante za smeće redovno praznite. Također je važno i pregledati šupu sa drvima, tamo se vole gnijezditi i boraviti , kako glodavci, tako i žohari.
Jednom kad se žohari usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; prvo što treba napraviti je generalno čišćnje, te se riješiti starih papira i kartonskih kutija. Također je važno počisititi svu masnoću i ostatke hrane iz pećnice i mikrovalne, te provjeriti da li nema negdje skrivenih ostataka hrane ( čak i u perilici za suđe).
Foval gel za žohareKada ste sve počistili potrebno je staviti Foval® gel za žohare – insekticidni gel za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana). Ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara. U normalnim uvjetima Foval® gel za žohare djeluje i do 3 mjeseca nakon aplikacije. Proizvod je prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima, hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.
Da bi se spriječili ulazak štakora i miševa u kuće i popratne objekte prvo im trebamo onemogućiti hranu i sklonište, dva osnovna uvjeta za njihovo razmnožavanje i preživljavanje. Važno je držati kuhinju čistom , naročito skrivena područja ispod štednjaka, sudopera, hladnjaka i perilica za suđe, te također ne držati dulje vrijeme prljavo suđe u sudoperu, kao i mrvice od hrane na kuhinjskim elementima. Suhu hranu, kao i hranu za životinje je potrebno staviti u nepropusne kutije. Također je potrebno i uskratiti im smještaj, a to je najlakše tako da se uklone nepotrebne stvari iz vrta, kao i nakupine drva i cigli, a drvo za ogrijev podignuti iznad tla. Također se preporuča i zavarivanje mogućih i procijepa i rupa po i na kući jer zbog njihove građe tijela, moguće im se provući i kroz rupe koje se čine i premalima da kroz njih prođu. Iako se nekad držimo svih uputa kako spriječiti ulazak štetnh glodavaca u kuće i popratne objekte, ipak nekako uđu i infestiraju naš prostor. Kako ih se riješiti ?
DERATIZACIJOM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt