Uzgoj salate u plasteniku bez grijanja

vegetables-861363_640Zelena salata je kultura koja podnosi niske temperature. Zbog te karakteristike je pogodna za uzgoj u plastenicima bez dopunskog grijanja. Važno je odabrati pravu sortu ili hibrid, ali je podjednako bitno i uspostaviti optimalne uvjete kako bi uspječno uzgojili salatu.

Temperatura
Optimalna temperatura za uzgoj salate je od 15°С do 20°C, ali uz dobru zaštitu ova proizvodnja može biti uspješna i ako je temperatura nešto niža. Biljke će se dobro razvijati i kada je temperatura tijekom dana oko 12°С, a noću oko 7°С. U fazi lisne rozete, salata podnosi temperaturu i do -5°С.

Osvjetljenje
Biljkama je neophodna i dobro osvjetljenje, jer se bez dobrog osvjetljenja produžava vegetacija i obrazuju se rastresita glavica u kojoj se povećava i sadržaj nitrata.

Vlažnost
Potrebe salate za vlagom velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tijekom formiranja glavice, pa je najbolje uvesti sustav navodnjavanja “kap po kap” kako bi najlakse dozirali količinu vode, jer će prevelika vlaga utjecati na porast i razvoj glavice.

Danon d.o.o. nudi sve potrebno za uzgoj zimske salate; kvalitetne folije za plastenike, navodnjavanje kap po kap te sredstva za zaštitu bilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt