Kako spriječiti ulazak štetnih glodavaca u kuće i prateće objekte ?

Glodavci su kozmpolitski sisavci koji su rašireni posvuda po planeti. Karakteristike su im veliki sjekutići prilagođeni za glodanje.
Štetni glodavci (prvenstveno miševi i štakori) svojim aktivnostima ljudskom rodu nanose velike ekonomske štete konzumirajući, onečišćujući ili oštečujući hranu, sirovine i predmete. Računa se da su glodavci (većinom miševi i štakori ) odgovorni za uništavanje 1/5 globalnih zaliha hrane svake godine. Uz to što pojedu zalihe hrane, također ih uništavaju i uriniranjem (tako obilježavaju svoj teritorij). Osim toga, prirodni su rezervoari i prijenosnici uzročnika raznih zaraznih bolesti.
Najčešće vrste štetnih glodavaca su kućni miš (Mus musculus),norveški (smeđi) štakor (Rattus norvegicus) i crni štakor (Rattus rattus).
Iako je ljeto period godine koji najviše pogoduje štetočinama, puno štetočina ne miruje i zimi, naročito što se tiče štetnih gldoavaca. Usred zahlađenja i nepovoljnih vremenskih uvjeta traže zaklon i hranu po kućama i ostalim zatvorenim objektima ( štale, garaže, skladišta, itd…). Da bi se spriječili ulazak štakora i miševa u kuće i popratne objekte prvo im trebamo onemogućiti hranu i sklonište, dva osnovna uvjeta za njihovo razmnožavanje i preživljavanje. Važno je držati kuhinju čistom , naročito skrivena područja ispod štednjaka, sudopera, hladnjaka i perilica za suđe, te također ne držati dulje vrijeme prljavo suđe u sudoperu, kao i mrvice od hrane na kuhinjskim elementima. Suhu hranu, kao i hranu za životinje je potrebno staviti u nepropusne kutije. Također je potrebno i uskratiti im smještaj, a to je najlakše tako da se uklone nepotrebne stvari iz vrta, kao i nakupine drva i cigli, a drvo za ogrijev podignuti iznad tla. Također se preporuča i zavarivanje mogućih i procijepa i rupa po i na kući jer zbog njihove građe tijela, moguće im se provući i kroz rupe koje se čine i premalima da kroz njih prođu. Iako se nekad držimo svih uputa kako spriječiti ulazak štetnh glodavaca u kuće i popratne objekte, ipak nekako uđu i infestiraju naš prostor. Kako ih se riješiti ?

DERATIZACIJOM
Deratizacija se može provoditi mehaničkim i kemijskim mjerama.
Mehaničke mjere su uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih glodavaca, te upotreba ljepljivih traka i lovki;
Temo-Bi je deratizacijsko ljepilo, bez boje i mirisa, za hvatanje miševa i štakora. Ljepljivost je vrlo dobra odmah po nanošenju, neovisna o utjecaju vlage i temperatura.
Prison je gotova, već pripremljena, kartonska ljepljiva klopka za miševe. Jedno pakiranje sadrži pet ljepljivih trapova. Upotreba je vrlo jednostavna – potrebno je ukloniti zaštitni papir sa ljepila i postaviti klopku.
Kolrat ploče su klopke sa već nanesenim ljepilom, a ovisno o veličini, mogu se koristiti za hvatanje miševa ili štakora.

Kemijske mjere su upotreba rodenticida, kemikalija namijenjenih kontroli štetnih glodavaca. Rodenticidi najčešće dolaze u obliku gotovih (zatrovanih) svježih mamaca i parafinskih blokova sa antikoagulantima I i II generacije. Za svježe mamce se preporuča upotreba zaštitnih (deratizacijskih) kutija.
Rodenticidi uzrokuju unutarnja krvarenja, čime simuliraju prirodnu smrt u roku od 3-10 dana od prvog konzumiranja mamca.
Izlaganje zatrovanih mamaca se može provoditi zaprašivanjem, izlaganjem rasutih rodenticidnihmamaca, te krutih rodenticidnih mamaca.
Brody svježi mamac sadrži brodifakum 0,005% – dostupan u pakiranju od 200 grama
Ratibrom svježi mamac sadrži bromadiolon 0,005% – dostupan u pakiranjima od 500 grama (kutijica ili vrećica), 200 i 250 grama

Navedeni rodenticidi sadrže gorku tvar, denatonijev benzoat.
PRIJE UPOTREBE PROČITATI NAVEDENU UPUTU !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt