IZVJEŠTAJ- 3. Hrvatski stručni seminar „Hrvatsko povrće“

3. Hrvatski stručni seminar „Hrvatsko povrće“ u organizaciji Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara Hrvatske je bio održan od 29. studenog do 1. prosinca 2017. u Svetom Martinu na Muri, u Međimurskoj županiji.
Cilj seminara je bio da se uz plenarna izlaganja, predavanja i okrugle stolove osvrne na potrebe i probleme proizvođača povrća, usuglasi oko rješenja aktualnih izazova kao i pridonese razvoju hrvatskog povrćarstva.
Danon d.o.o. je kao i prethodnih godina bio sponzor stručnog seminara, a direktor Vladimir Danon je ove godine dobio i Povelju za izniman doprinos povrćarstvu zbog dugogodišnjog uspješnog poslovanja sa proizvođačima povrća, za značajne investicije i projekte u navodnjavanju povrća te za uvođenje suvremene tehnologije u zaštiti bilja.

Seminar je započeo svečanim otvaranjem gdje su se, između ostalih se publici obratili, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku; Zdravko Tušek,ravnatelj Savjetodavne službe; Ružica Jurić iz HCPHS koje je istaknula „Svjesni smo brojnih teškoća u proizvodnji povrća, kao što su cijena povrća, nepoštena konkurencija uvoznog povrća…Centar služi kao tehnička podrška te će pomoći unapređenju povrćarstva kao i ostale poljoprivredne proizvodnje”.
Gosp. Gregurić iz ZUHP je istaknuo „Hrvatski poljoprivrednici imaju svoje predstavnike u EU, koji mogu pomoći kreirati politiku koja bi pomoogla povrćarima. Povrće koje se uvozi se treba strože kontrolirati…”

Nakon svečanog otvaranja seminar se nastavio plenarnim izlaganjem uz podršku Veleposlanstva države Izrael. Plenarno izlaganje je otvorila konzulica Irit Shneor koja je istaknula uspjehe izraelske poljoprivredne tehnologije, te da se od stvaranja države Izrael 1945. 3 puta povećala površina tla pogodna za poljoprivredu, a proizvodnja čak 16 puta i to uz nepovoljne klimatske faktore kao što su polu-pustinjska klima, kratka kišna sezona te veliki postotak tla pod pustinjom. Konzulica je istaknula „kap po kap“ sisteme navodnjavanja kao veliki uspjeh agrotehnologije Izraela

Nakon plenarnog izlaganja seminar se nastavio s prvom sekcijom o Aktualnostima u proizvodnji povrća gdje se pričalo o važnosti zaštite domaćih proizvoda, a na primjeru izvornosti Varaždinskog zelja te o problematici zapošljavanja u sektoru proizvodnje povrća. Na prvoj sekciji se istaklnulo kako nedostaje radne snage u proizvodnji povrća te je zbog toga Ministarstvo poljoprivrede povećalo kvote za radne dozvole.
Također se govorilo o posebnim ciljevima zaštite prozvoda kako bi se povećalo povjerenje proizvođača te povoljno utjecalo na ruralni razvoj. Kako bi se olakšala proizvodnja povrća, povrćari bi se trebali udružiti kako bi koristili zajedničke kapacitete i sredstva za proizvodnju.

Seminar je završio u petak sa sekcijom Proizvodnja i tržište krumpira u Hrvatskoj i okruglim stolom na temu Potencijal i budućnost proizvodnje krumpira u Hrvatskoj.

povrče_VDpovrće_VD1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt