Invazija palmine crvene pipe i palminog drvotoča na Jadranu

Prije nekoliko godina u Hrvatsku je zaraženim sadnicama iz uvoza su stigle crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) i palmin drvotoč (Paysandisia archon) . Riječ je o opasnim štetnicima južno-azijskog podrijetla koji su se počele širiti prema zapadu velikom brzinom sredinom osamdesetih godina a njezin napad za posljedicu ima sušenje palmi. U Europi se je prvi puta pojavio 2001. godine u Španjolskoj. U Hrvatskoj su oba štetnika prvi puta zabilježena 2011. godine. Glavni krivac za ubrzano širenje ovih štetnika je na prvom mjestu međunarodna trgovina zaraženim sadnim materijalom.
Crvena palmina pipa osobito velike štete pričinja na kanarskim datuljama, no isto tako može napasti sve ostale palme. Za razliku od nje, palmin drvotoč napada u prvom redu žumare, no kao i crvena palmina pipa može napasti gotovo sve druge vrste palmi.U sprječavanju širenja i suzbijanju ovih štetnika najčešće se koriste agrotehničke mjere u vidu uzgoja otpornih kultivara, administrativne mjere koje uključuju zakonske akte reguliranja statusa ovih štetnika, mehaničke mjere u vidu hitnog uništavanja zaraženog biljnog materijala i tretmana zaštite rana nastalih uslijed reza te biološke koje obuhvaćaju primjenu prirodnih neprijatelja štetnika i kemijske mjere koje podrazumijevaju primjenu kemijskih pripravaka
Suzbijanje treba prepustiti stručnjacima
Nekoliko zanimljivosti o štetnicima na palmama:
1. Pogubne su ličinke palmina drvotoča (kornjaša)
Podrijetlom je iz Južne Amerike, a u Europi se prvi put pojavio 2001. u Španjolskoj. Najveći domaćini drvotoča su visoka i niska žumara.
2. Crvena palmina pipa je leptir, na palmi su pogubne gusjenice
Južnoazijskog je podrijetla, a u EU se prvo pojavila 1994. u Italiji. Najugroženiji su Šibenik i okolica, Istra i okolica Dubrovnika. Pipa voli kanarsku datulju.
3. Štetnici nemaju prirodnog neprijatelja
Zaražena palma osuši se za 2-4 godine. Štetnici ne prelaze s palme na palmu dok je potpuno unište. Na istoj palmi nemoguće je odjednom naći jednu i drugu vrstu štetnika.
4. Obvezna prevencija i nadzor uvoza sadnica
Svaku sumnju na zarazu palmi treba prijaviti fitosanitarnim inspektorima. Tretiranje treba prepustiti stručnim osobama jer kemijska sredstva mogu utjecati i na ekološki sustav.

Za više informacija:

Najvažniji štetnici palmi

VIDEO: Zbog napada štetnika suše se palme na Jadranu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt