Ekstremna suša ugrozila poljoprivrednu proizvodnju

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su održali sredinom kolovoza u Ministarstvu poljoprivrede sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, i njenim suradnicima na kojem su upozorili na ogromne razmjere šteta od suše na poljoprivrednu proizvodnju.

Te posljedice dugotrajnog izostanka oborina značajno bi mogle utjecati na urod pojedinih ratarskih kultura, voća i povrća kao i ljekovitog bilja i dr., te će se manjak tih proizvoda odraziti i na povećane cijene u dućanima i na tržnicama.

Posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima Hrvatske. Činjenica je da se već sad procjenjuje pad prinosa kukuruza od 30 do 50 posto, krumpira za oko 50 posto. Zbog suše jdošlo do prisilnog zrenja velikog broja voća i povrćaVeliki su problemi i kod uroda i u proizvodnji ljekovitog bilja. Kako se približava jesen, tako poljoprivrednici imaju sve veće strahove kako će preživjeti zimu. Jedan od najvećih strahova je kako će podmiriti ogroman rast cijena troškova energije. Također i kako će nadomjestiti nedostatak hrane za stoku ili nestašicu plavog dizela„ izjavio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ( HPK u daljnjem tekstu).

Iz HPK ističu kako su zatražili da se ubrzaju svi natječaji, posebice natječaj kroz mjeru 4.1.3. ( obnovljivi izvori energije), a potrebno je sve procese dodjele novca ubrzati i dati ugovore poljoprivrednicima jer je malo vremena.

Izrazili smo ozbiljan strah. Naglasili smo kako je od iznimne važnosti pronaći sve raspoložive načine i mjere da se zadrži postojeća proizvodnja, pomogne svim proizvođačima da ne odustanu od proizvodnji. Već sada je jasno kako sadašnje prodajne cijene kod većine proizvodnji ne mogu pokriti niti 70 posto proizvodnje“ ističu u HPK.

Predstavnici HPK posebno su zatražili da se urod iz domaće žetve što više zadrži u RH. Predložen je moratorij na izvoz pšenice radi nacionalne ugroze. U robnim zalihama treba povećati i zalihe kukuruza, po mogućnosti treba zalihe podići na minimalno 300.000 tona. Te bi se količine trebale platiti po tržnim cijenama.

U pripremi je program potpora za proizvođače

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na sastanku izjavila kako je trenutno nezahvalno procjenjivati koje bi sve županije mogle proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše. Za to su uvjeti propisani zakonom i ovise o procjenama šteta i udjelu u prihodima. Činjenica je i da je suša pogodila šire područje i sjeverozapadnu Hrvatsku i Slavoniju, kao i jadransku regiju. Naglasila je kako je u pripremi program potpora za proizvođače vrijedan 200 milijuna kuna te kako kako prehrambena sigurnost u Hrvatskoj nije ugrožena. Mjere Vlade, kojima se nastoji osnažiti hrvatsku primarnu poljoprivredu i preradu, sigurno će u konačnici utjecati pozitivno na stabilnost i na krajnje potrošače.

Procjena suše u EU

Europski opservatorij za sušu ovaj je tjedan objavio da je 47 posto teritorija EU-a u stanju upozorenja. 17 posto je pod uzbunom, što znači da je vegetacija ugrožena zbog nedostatka vode. Najviše su pogođene Francuska, Španjolska i Italija, kao i Njemačka. Dakle, zemlje koje proizvode najveći dio europske hrane. To znači da će cijene europskih proizvoda ove jeseni i zime sigurno porasti. Cijene hrane porasle su u EU 11 posto u lipnju, što je najveći skok u više desetljeća.

Krajem srpnja prema podacima Nadzorne EU ploče za sušu, ista je zahvatila 70% područja RH. Posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima Hrvatske. Činjenica je da se već sad procjenjuje pad prinosa ratarskih kultura od 30-70%. Zbog suše je došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća. Iz HPK pozivaju sve hrvatske županije i grad Zagreb da donesu odluku o proglašenju prirodne nepogode od suše koja je naštetila velikom dijelu proizvodnih područja u poljoprivredi, kako bi se i na ovaj način pomoglo poljoprivrednicima s ogromnim problemima u poslovanju. Oni pored suše imaju i sve veće probleme u podmirivanju svih drugih troškova koji su drastično porasli.

Poljoprivrednic su izrazili ozbiljan strah i za predstojeću jesensku sjetvu jer već sada nedostaje plavog dizela te je opet zatraženo korištenje neobojoneog goriva,te ukidanje kvota za plavi dizel

Svi ovi negativni trendovi i rast troškova negativno će u konačnici odraziti i na daljnji rast cijena hrane za potrošače, koji su sad pod udarom cijena inflacije i ogromnog rasta cijena hrane.

USKORO NOVE POTPORE ZA SUSTAVE NAVODNJAVANJA

Image by Tumisu from Pixabay

MP je su naglasili da se u svrhu smanjenja negativnog učinka suša i osiguranja stabilnosti te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, do sada objavljena tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja (operacija 4.3.1.) kojima je stavljeno na raspolaganje ukupno 852 milijuna kuna.

Do sada je odobreno 666 milijuna kune potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća ha pri čemu je predviđeno priključivanje 55 poljoprivrednika. Jedan od tih projekata javnog navodnjavanja je Orubici, koji će pokriti 300 ha oranica, a prvi je takav projekt u Brodsko-posavskoj županiji.

Lokalni povrćar Goran Blažeković koji je među prvima potpisao ugovor je zaključio: “ U ovakvim sušnim vremenima posebno nam znači što možemo natapati, lakše se borimo s visokim temperaturama i sušom. Sve je vrlo jednostavno za korištenje, sustav odlično radi i van naših očekivanja. Sada parcelu možemo zaliti odjednom  i u puno manje vremena.”

Uzimajući u obzir važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, tijekom rujna je planirana, prema najavama Ministarstva, objava novog natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima, a prednosti će imati ulaganja u sektor voćarstva (osim vinove loze i krumpira) i povrćarstva ( uključujući i krumpir)

U cilju poboljšanja praksi koje doprinose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, kroz strateški plan RH do 2027.,definirane su intervencije usmjerene ka navodnjavanju poljoprivrednih površina, za što je iz EU fondova povučeno 68,5 milijuna kuna” poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Gospodarski list br. 16/22, gospodarski.hr

Izvor fotografije:  Tamás Kovács from Pixabay 

Kvalitetnu opremu i sisteme za navodnjavanje pronađite u Danon.d.o.o., Ledinska 7, Donji Stupnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt