Za pokusna polja navodnjavanja 1,6 mil. kuna

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga programa sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura u 2022. godini, vrijedan 1,6 milijuna kuna.

U vremenima nepredvidljivih i ekstremnih klimatskih pojava, navodnjavanje je jedan od ključnih čimbenika osiguranja prehrambene sigurnosti stanovništva, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu da cilj programa uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura u 2022. godini jest podržati aktivnosti znanstveno-istraživačkih ustanova kojima se doprinosi opremanju poligona za provedbu istraživanja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za potrebe istraživanja utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju hrane i okoliš.

Potpore iz ovog programa osiguravaju se iz državnog proračuna, dodjeljuju se kao bespovratna sredstva za pokriće troškova uspostave pokusnog polja za navodnjavanje znanstveno-istraživačkim institucijama. Intenzitet potpore iznosi do 100 posto prihvatljivih troškova.

U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju da je na razini Hrvatske do sada iz Programa ruralnog razvoja odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja na ukupno 7.000 hektara.

S obzirom na važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji navode da je u rujnu planirana objava novog natječaja za tip operacije 4.1.1., koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt