Budućnost Zajedničke poljoprivredne politike u EU

Europski parlament je usvojio stajalište o reformi poljoprivredne politike EU nakon 2020. godine. Za subvencioniranje agrara u EU predviđeno je oko 380 milijardi EU u idućih sedam godina. Na jednoj strani su gospodarski interesi, a na drugoj zaštita okoliša.

Nova reforma poljoprivrede u EU pruža poljoprivrednicima više mogućnosti kod provedbe mjera za zaštitu okoliša, a Europska komisija namjerava u budućnosti određivati samo ciljeve, dok bi svaka zemlja članica trebala sama odlučiti kako će te ciljeve ostvariti, pri čemu program svake države mora odobriti EK. Novosti u prijedlogu EK su i tzv. eko sheme – ekološka pravila za dodatne mjere zaštite okoliša, koje mora ponuditi svaka zemlja članica. Poljoprivrednici ih ne moraju prihvatiti, ali ako prihvate mogu zaraditi dodatni novac.

Zajednička poljoprivredna politika (Izvor: Gospodarski list)

OKOLIŠ

Poljoprivrednici će dobiti financijsku potporu pod uvjetom da usvoje prakse korisne za klimu i okoliš, u skladu sa novim uvjetima.

Poljoprivrednici koji će dobrovoljno odabrati prakse koje nadilaze osnovne uvjete za okoliš i klimu mogu računati na dodatnu financijsku potporu u okviru „eko-shema“ za koje će države članice morati rezervirati 20 % od raspoloživih sredstva za izravna plaćanja.

Za razdoblje od 2021.-2027, najmanje 30 % od ukupnih sredstava EU bilo bi namijenjeno za pomoć poljoprivrednicima u borbi protiv klimatskih promjena, održivom upravljanju prirodnim resursima i zaštiti bioraznolikosti.

Bolje usmjerenje izravnih plaćanja

Komisija želi da buduća Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) daje prioritet malim i srednjim poljoprivrednicima i potakne mlade ljude na bavljenje poljoprivredom.

Neki od prijedloga komisije su: viša razina potpore po hektaru za mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, postupno smanjivanje godišnjih izravnih plaćanja iznad 60 000  € po poljoprivrednom gospodarstvu s i ograničenje isplate na 100 000  €, s ciljem pravednije raspodjele novca te povećanja isplata za mlade poljoprivrednike.

EK također predlaže pojednostavljenje i modernizaciju načina rada ZPP-a te umjesto poštivanja pravila da se naglasak stavlja na rezultate i učinke.

Buduća ZPP predlaže razvoj, potporu i ulaganje u ruralne zajednice: pomaganjem novim generacijama poljoprivrednika; promicanja zapošljavanja, rasta, socijalne uključenosti i lokalnog razvoja u ruralnim područjima, poboljšanja održive poljoprivrede i dobrobiti životinja te pružanje kontinuirane podrške ruralnim zajednicama kroz inicijativu pametnih sela.

Izvor:
Gospodarski list 1/2021 (str.4-5)
Europska komisija- zajednička poljoprivredna politika (ZPP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt