Svjetski dan mahunarki se obilježava svake godine 10 veljače, te prepoznaje važnost mahunarki (slanutak, suhi grah, leća, suhi grašak i lupina) kao globalno važne hrane. Proglasila ga je 10. veljače 2018 godine Generalna skupština UN, te se obilježava od 2019. godine.
Cilj ovog dana je podići svijest o prehrambenim blagodatima mahunarki kao dijelu održive proizvodnje hrane s ciljem povećanja sigurnosti hrane i prehrane. Tim danom se također želi ukazati priznanje uloge koje mahunarke imaju u postizanju Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030.
![](http://www.zastitabilja.eu/wp-content/uploads/2021/02/148213979_3588463417929252_3428917390631572485_o.jpg)
Zašto mahunarke
Zrna mahunarki imaju niži ugljični otisak od većine hrane jer im je potrebna mala količina gnojiva. Također imaju nizak vodeni otisak jer su prilagođene polusušnim uvjetima i mogu lakše podnijeti stres uzrokovan sušom. No nije stvar samo u faktoru održivosti; mahunarke su jeftine, lako se čuvaju, vrlo su hranjive, a njihova sposobnost da poboljšaju tla bila je ključna u poboljšanju poljoprivrednih tehnika u ruralnim područjima s niskim prihodima.
Ukratko, sve više stanovništva svijeta moglo bi se održivije i bolje hraniti povećavši udio mahunarki u prehrani.