Svjetski dan mahunarki

Svjetski dan mahunarki se obilježava svake godine 10 veljače, te prepoznaje važnost mahunarki (slanutak, suhi grah, leća, suhi grašak i lupina) kao globalno važne hrane. Proglasila ga je 10. veljače 2018 godine Generalna skupština UN, te se obilježava od 2019. godine.

Cilj ovog dana je podići svijest o prehrambenim blagodatima mahunarki kao dijelu održive proizvodnje hrane s ciljem povećanja sigurnosti hrane i prehrane. Tim danom se također želi ukazati priznanje uloge koje mahunarke imaju u postizanju Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030.

Prednosti žitarica (Izvor: FAO)

Zašto mahunarke

Zrna mahunarki imaju niži ugljični otisak od većine hrane jer im je potrebna mala količina gnojiva. Također imaju nizak vodeni otisak jer su prilagođene polusušnim uvjetima i mogu lakše podnijeti stres uzrokovan sušom. No nije stvar samo u faktoru održivosti; mahunarke su jeftine, lako se čuvaju, vrlo su hranjive, a njihova sposobnost da poboljšaju  tla bila je ključna u poboljšanju poljoprivrednih tehnika u ruralnim područjima s niskim prihodima.

Ukratko, sve više stanovništva svijeta moglo bi se održivije i bolje hraniti povećavši udio  mahunarki u prehrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt