63. Seminar biljne zaštite u Opatiji

Djelatnici Danon d.o.o. su i ove godine bili sudionici Seminara biljne zaštite, 63. po redu,  koji se održavao u Opatiji od 5. do 8. veljače 2019 godine u organizaciji Hrvatskog društva biljne zaštite i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Skup je svečano otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede  koji je naglasio   „UN je 2020. godinu proglasio Godinom biljnog zdravstva, a RH će tijekom predsjedanja EU u prvoj polovici 2020. dati doprinos ovoj i drugim poljoprivrednim temama kroz značajan angažman fitomedicinske i ukupne agronomske struke“

Predsjednica Hrvatskog društva biljne zaštite prof. dr. sc. Jasminka Igrc Barčić je poručila „Uvijek naglašavam  da je unaprjeđenje zaštite bilja, unapređenje i poljoprivrede, a unaprjeđenje poljoprivrede stvara stabilnu, sigurnu i bogatu državu. Proizvoditi zdravstveno ispravnu hranu, čuvati okoliš i sve resurse koji na okružuju naša je primarna zadaća “.

Tijekom tri dana seminara bilo je održano mnoštvo zanimljivih predavanja i referata kao i okruglih stolova i panel rasprava. Raspravljalo se o aktualnim problemima u voćarstvu i vinogradarstvu, rezistentnosti, EU zakonodavstvu i implementaciji u države članice, aktualnim problemima u ratarstvu  i povrtlarstvu, biološkoj i alternativnoj zaštiti bilja, fitomedicinskim rizicima, a kao i svake godine bila je održana i šumarska sekcija.

Veliku pozornost je izazvala panel rasprava pod nazivom „Truju li nas pesticidi , ili pomažu prehrani“ koju je moderirao Vlatko Grgurić, voditelj emisije Plodovi zemlje. Panel je započeo prezentacijom Vlade Novakovića iz Ministarstva poljoprivrede o održanim inspekcijama ostataka pesticida u hrani u kojima je otkriveno da je 1% ispitanih uzoraka imalo ostatke pesticide u hrani, ali su oni i dalje bili puno ispod europskih dozvoljenih, referentnih doza. Samo za usporedbu – taj postotak u EU iznosi 3%.

Govorilo se i o Nacionalnom programu monitoringa ostataka pesticida u i na hrani gdje je navedeno da je od ukupnog broja uzoraka neispravno i povučeno sa tržišta tek jedan posto, što je bolje nego i prosjek EU članica pa se iz toga može zaključiti da je hrana u Hrvatskoj na vrlo visokom stupnju zdravstvene sigurnosti.

Mario Lešnik sa Poljoprivrednog fakulteta u Ljubljani je zaključio da se nerazmjerno puno pozornosti daje pesticidima, a premalo drugim supstancijama koje su naše zdravlje jako štetne: „Veliki je broj drugih kemija i izvan poljoprivrede, tako da, kada se diskutira o tome, treba izbalansirati sve te druge supstancije i realno ljudima reći da su pesticidi samo jedan od tih problema. Gdje su tu lijekovi, antibiotici, kontracepcija, nikotin, etanol , dioksidi,… Pesticidi su najstudiranija grupa, o njoj najviše znamo, a srećemo se svaki dan sa tisućama susptancija iz industrije za koje praktički nemamo nikakvu toksikologiju. To je također licemjerno“– zaključio je Lešnik.

U dinamičnoj raspravi održanoj poslije predavanja najviše se raspravljalo o smanjivanju broja djelatnih tvari i o potrebi uvođenja novih metoda i tehnologija u zaštiti bilja, jer je trend u EU ukidanje sintetskih sredstava, a kompanijama je sve teže naći molekulu koja bi zadovoljavala sve kriterije u zaštiti bilja, od kojih je osnovno da SZB ima zadovoljavajući učinak u suzbijanju određenog štetnika, dok pritom ne smije djelovati na ostale kukce te da je perzistentno, ali i da što prije ispari radi što manje utjecaja na okoliš.

I ove godine, kao i svake godine dodijeljena su priznanja i nagrade zaslužnim članovima; posebno priznanje i proglašenje posebnim članom pripalo je profesoru emeritusu Bogdanu Cvjetkoviću. Srebrne povelje i plakete su dobili dr.sc Ivan Ostojić iz BiH te , dipl.ing.agr. iz kompanije BASF.

Izvor:
Gospodarski list 03/2019
Agroglas, br.462

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt