Kako najlakše suzbiti muhe na gospodarstvima

muhaDolaskom toplijeg vremena dolazi do sve veće najezde muha, kao i ostalih nametnika. Muhe su jedne od najbrojnijih vrsta životinja zbog svoje sposobnosti adaptacije na različite vrste okoliša, različite vremenske uvjete te različite izvore hrane. Iako su muhe vrhunski letači, često i mnogobrojno se zadržavaju oko mjesta gdje imaju mjesto za hranjenje i razmnožavanje i odlagananje jajašca.
Muhe osim što uznemiravaju svojim zujanjem i slijetanjem na kožu, mogu biti i prenosioci različitih bolesti; salmonele, šigeloze, bruceloze, tifusa, dizenterije i drugih. Muhe koje su se prilagodile prehrani krvlju uznemiruju i stoku, tako da im sišu krv. Tim muhama pripada i globalno rasprostranjena muha peckalica (Stomoxis calcitrans), koja je slična kućnoj muhi, ali se hrani krvlju domaćih životnija i čovjeka te je njihov ubod izuzetno bolan. Kod stoke uznemirenosti i stres zbog bolnih uboda dovodi do ubrzanja rada srca, povećanja metabolizma te povećanje intenziteta disanj zbog čega dolazi do smanjena produkcije mlijeka i pada kvalitete mlijeka, a kod goveda u tovu dolazi do smanjene konverzije hrane i smanjenog težinskog prinosa.
Muhe peckalice osim uznemiravanja i uboda, mogu svojim ubodima uzročiti gnojenje te prenijeti i različite bolesti i zaraze, kao tularemije, antraks, …

KAKO SUZBITI MUHE
Zbog svih tih razloga, neophodno je suzbijanje muha na domaćinstvima i gospodarstvima. Suzbijanje muha se mora obuhvatiti cjelovitim i integralnim pristupom. Kod uzgoja domaćih životinja na velikim gospodarstvima i farmama važno je provoditi pravila zoohigijene, a na malim farmama i OPG-ovima je bitna edukacija o održavanju higijene u stajama i prostorijama te pribora, a također i o pravilnom postupanju sa stajskim gnojem, koji je zbog svoje temperature, vlage i izvora hrane idealan za razvoj ličinke. Stajski gnoj bi trebalo čistiti svaki dan, i odlagati ga namijenjenom mjestu (gnojište ili gnojnica). Važno je i prevrtanje gnoja, kako bi se razvoj ličinki u gnoju (jer se one razvijaju samo na površinskom djelu gnoja). Također jedan od načina suzbijanja muha je prekrivanje gnoja PVC ceradama, kako bi se temperature dignule iznad 40 C i uništile ličinke, ali i spriječile odrasle muhe da odlažu jajašca.
U štali se također može provesti dezinsekcija ovisno o stupnju infestacije muhama, i to ekološki najprihvatljivijm sredstvima i metodama aplikacije. Prvenstveno se obrađuju mjesta gdje se razmnožavaju; poput kanala, podnice, kao i mjesta gdje se muhe zadržavaju.

Izvor: Gospodarski list

Za suzbijanje muha i komaraca na vašem gospodarstvu preporučujemo kvalitetne Kolant proizvode; Foval® komarci i muhe (insekticid u obliku mikremulzije za direktnu primjenu) te Mamac za muhe (granulirani insekticid za suzbijanje muha). Oni osiguravaju jednostavnu , brzu, efikasnu i dugotrajnu zaštitu od muha. Uspješno rješavaju problem muha i u prostorima izrazito izloženim ” napadu muha”. Sadrže atraktant koji privlači muhe na granule. U dodiru sa sredstvom muhe budu otrovane, ali ne ugibaju odmah, nego tek odmah, već nakon nekoliko minuta, kada se udalje od mamca (ne zagađuju prostor oko mamaca). Ugodnog su mirisa. Sadrže i denatonijum benzoat, gorku tvar, koju značajno smanjuje rizik od slučajnog gutanja od strane ljudi.

Ovi proizvodi za suzbijanje muha su prikladni za uporabu u javnom zdravstvu i komunalnoj higijeni, na vanjskim i unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, seoskim domaćinstvima, javnim zgradama, u restoranima, hotelima, industrijskim postrojenjima i sl.

fovalcezamuheikomarceTakođer u ljetnim mjesecima u Vašim vrtovima i dvorištima preporučamo upotrebu FOVAL CE proizvoda.

FOVAL CE je tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti s vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2%-tnu otopinu (10-20 ml/1 litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu, travu i sl. (gustu vegetaciju u kojoj se zbog povećane vlage zraka komarci zadržavaju) unutar Vašeg vrta, parka ili dvorišta. Prskati treba tijekom dana, u vrijeme kada komarci nisu aktivni i skrivaju se u takvim zaklonima. Naravno da prskanje treba ponoviti, obično nakon 7-15 dana, ovisno o temperaturama i doletu komaraca “sa strane”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt