Svjetski Dan Hrane (World Food Day)  se obilježava svake godine 16. listopada. Prvi put je bio obilježen 1979. godine od strane Svjetske organizacije za hranu (FAO), a tema ovogodišnjeg dana hrane je: Uzgojite, hranite, očuvajte. Zajedno (Grow, Nourish, Sustain. Together)

Ova nesigurna vremena potaknuta Globalnom zdravstvenom krizom uzrokovanom COVIDom-1 natjerala su mnoge od nas da ponovno počnu cijeniti nešto što neki uzimaju zdravo za gotovo, ali mnogi odlaze i spavati bez nje: hrana. Hrana je suština života i temelj naših kultura i zajednica. Siguran pristup zdravstveno sigurnim i hranjivim namirnicama biti će i dalje bitni dio odgovora na pandemiju COVID-19, posebno za siromašne i ranjive zajednice, koje su najteže pogođene pandemijom i ekonomskim posljedicama.

Nažalost jos uvijek preko 2 milijarde ljudi nema redoviti pristup sigurnoj, hranjivoj i dovoljnoj količini hrane, a skoro 690 milijuna ljudi je pogođeno glađu, što je porast za više od 10 milijuna od 2019. Pandemija uzrokovana COVIDom-19 mogla bi dodati ovom broju još između 83-132 milijuna ljudi, ovisno o scenariju gospodarskog rasta.

Vrijeme je za akciju

Stalni porast pothranjenosti od 2014. godine, zajedno s porastom pretilosti, jasno ukazuje na potrebu ubrzavanja i pojačavanja akcija koje se tiču poboljšanja prehrambenih sistema i životnih uvjeta. Danas samo devet biljnih vrsta čini 66% ukupne proizvodnje usjeva, unatoč činjenici da postoji najmanje 30 000 jestivih biljaka. Potrebno je uzgajati raznovrsnu hranu kako bismo nahranili ljude ali i održivo iskorištavali resurse, budući da prehrambeni sustavi moraju osigurati pristupačnu i zdravu prehranu za sve, kao i dostojan život za poljoprivrednike i ostale radnike u prehrambenom sustavu, ali istovremeno i očuvati prirodne resurse i biološku raznolikost, kao i rješavati izazove poput klimatskih promjena. Također treba smanjiti i problem bacanja hrane i otpada. Otprilike 14% hrane proizvedene za ljudsku prehranu gubi se svake godine između faza u kojoj se uzgaja do trenutka kada stigne na veliko tržište. Još veći postotak hrane se nepotrebno baca u maloprodajnom lancu i u kućanstvima.

Heroji hrane

Budući da u trenutku poput ovog je važnije nego ikad podržati poljoprivrednike i ostale radnike u prehrambenom sustavu koji se brinu da hrana dođe od farme do stola, čak i usred poremećaja bez presedana poput trenutne krize uzrokovane COVIDom-19 , tematika ove godine su bili Heroji Hrane (Foodheroes) jer iza hrane koju konzumiramo uvijek postoji netko tko ju je proizvodio, sadio, brao, lovio ili prevozio, te ovog Svjetskog dana hrane koristimo priliku da zahvalimo ovim herojima koji, bez obzira na okolnosti, nas nastavljaju i dalje opskrbljivati hranom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt