Pristup “Jedno zdravlje” na GLF Bonn 2020

Kako nahraniti svjetsko stanovništvo bez uništenja planeta ?“  bilo je  glavno pitanje ovogodišnjeg Global Landscape Foruma (GLF Bonn Digital 2020)  čija tematika je bila „Sigurnost hrane u vrijeme krize“. GLF je najveća svjetska platforma utemeljena na znanju i iskustvu o održivom korištenju zemljišta te je posvećena postizanju Ciljeva održivog razvoja (SDG) i Pariškog klimatskog sporazuma; osnovana je od strane Centra za međunarodna šumarska istraživanja (CIFOR) u suradnji sa UNEP-om,  Svjetskom bankom i mnogim drugim organizacijama (EFI, IUFRO, GIZ,..).

Ove godine je prvi puta da je ovaj forum bio potpuno on-line; prvi razlog je bila kriza uzrokovana COVID-om 19, a drugi razlog je smanjenje sveukupnog ugljičnog otiska (Carbon footprint). Tijekom tri dana  održavanja foruma (od 3. do 5. lipnja) sveukupno je  bilo organizirano 89 raznih sesija, predavanja, radionica i ostalih događaja na kojima je prisustvovalo oko 5000 sudionika iz 146 država sa 6 kontinenta. Sveukupno  je bilo oko 300 govornika iz stotine raznih organizacija; između ostalih to su poznata primatologinja Jane Goodall, novinar i publicist Bill McKibben, predsjednica UNEP-a Inger Anderson, eko aktivistkinja Vandana Shiva, nagrađeni kuhari, predstavnici Vatikana, vođe i mladi  iz autohtonih zajednica, pa čak i astronaut. Svi su oni bili pozvani kako bi  raspravili i osmislili bolju i održiviju proizvodnju hrane kao odgovor na krizu javnog zdravlja, klimatskih promjena i biološke raznolikosti.

Jedna od sesija je bila vezana uz  Pristup jedno zdravlje (One health):Building back better: Taking a One Health approach for healthy landscapes people, animals and wildlife (“Bolja rekonstrukcija: Pristup Jedno zdravlje za zdravi okoliš, zdrave ljude i zdrave životinje“). Cilj pristupa “Jedno zdravlje”(One health) je dizajniranje i provedba programa, politika, zakonodavstva i istraživanja u kojima više sektora komunicira i radi zajedno na postizanju boljih rezultata u javnom zdravstvu. Područja rada u kojima je pristup One Health-a posebno relevantan uključuju sigurnost hrane, kontrolu zoonoza (bolesti koje se mogu širiti između životinja i ljudi, poput gripe, bjesnoće i groznice), te borbu protiv otpornosti na antibiotike.

Prije nekoliko godina,  znanstvenici su procijenili da budući troškovi pandemije i sličnih bolesti mogu biti isti ili čak i veći  od troškova vezanih uz posljedice klimatskih promjena. Kako je pandemija radi COVIDa-19 još uvijek, nažalost, aktualna te i dalje mijenja naš svakodnevni život, ali i svjetsku ekonomiju , ti troškovi postaju vidljiviji iz dana u dan. Preko programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Međunarodnog instituta za stočarstvo (ILRI)  dovršava se izvještaj koji će pružiti pregled kako se pojavljuje i širi COVID-19 i druge zoonotske bolesti. Najvažnije je da će u izvještaju biti preporuke za ublažavanje budućih pandemija. U ovoj sesiji stručnjaci su opisali „One Health“ pristup koji povezuje zdravlje ljudi, životinja i okoliša, s naglaskom na poljoprivredu i biološku raznolikost, koji mogu spriječiti i ublažiti buduće pandemije.  Sesija je također pokazala  praktične politike i mogućnosti ulaganja za usvajanje integriranih pristupa u zdravstvu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt