Sezona prerade šećerne repe je počela

Navodnjavana repa Tri hrvatske tvornice šećera – dvije iz sastava Viro grupe (Sladorana Županja i Viro tvornica šećera) te Tvornica šećera Osijek započet će kampanju prerade šećerne repe do sredine rujna, a ove se godine očekuju rekordni prinosi i rekordna količina šećera u repi (tzv. digestija). To bi, prema najavi, moglo rezultirati i odličnom proizvodnjom šećera.
U Hrvatskoj je ove godine zasijano oko 16.000 ha šećerne repe od čega je oko 10.000 ha VIRO grupa, dok je ostatak ugovorila Tvornica šećera Osijek. Ugovoreno je još izvan Hrvatske proizvodnja na oko 3.500 ha (Mađarska i nešto Srbija) od čega oko 2.000 ha za potrebe Viro grupe.
Porast zasijanih površina pod repom je oko 27 posto, a očekuje se čak 65 posto više repe nego prošle godine. U Viro grupi su potvrdili da to znači da će sigurno biti ostvaren najveći prinos šećera po ha koji su ikada imali (oko 9,5 t/ha). Još se ne zna digestija ali zasad repa izgleda vrlo dobro. Procijenuju da će njihova ukupna proizvodnja šećera od repe biti oko 110.000 tona.
Desetogodišnji prosjek pod šećernom repom u Hrvatskoj (2004.-2015.) iznosi je 16.609 ha, a prinos 51,3 t/ha. Ovogodišnji prosječan prinos će sigurno biti preko 70 t/ha što je novi rekord nakon 2014. kada je bio visok urod, ali mala digestija. Sad bi trebalo biti dobro i jedno i drugo (rekordni prinos i digestija solidna), ističu u Viro grupi.
Hrvatskoj je prošle godine šećerna repa bila zasijana na 13.000 hektara, a EU nam do 2020. godine daje godišnje preko 6,5 milijuna eura dodatno za proizvodnju šećerne repe na ukupno 23.000 hektara. Ovaj se iznos dijeli na ukupan broj zasijanih hektara. Tako su proizvođači šećerne repe za prošlogodišnji urod dobili prosječano poticaj u iznosu između 5.700 i 5.800 kuna što je izuzetno dobar motiv da se više proizvođača okrene ovoj proizvodnji. Osnovni poticaj po hektaru iznosio je 2.150 kuna, a tome treba dodati i dio iz dodatne omotnice koju je Hrvatskoj osigurala EU.

Izvor: Agrobiz.hr,01. rujna 2016.>

Pokus Danon d.o.o.Primjena fertirigacije u proizvodnji šećerne repe“ – kako povećati prinos i digestiju u šećrnoj repi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt