Seguris® Xtra

Sistemični fungicid namijenjen suzbijanju biljnih bolesti na pšenici i ječmu.

SEGURIS XTRA je fungicid sistemičnog načina djelovanja koji suzbija najvažnije biljne bolesti u pšenici i ječmu.
Djelovanje i primjena:
SEGURIS XTRA se koristi na:
 – pšenici (ozimoj i jaroj) za suzbijanje pepelnice, smeđe pjegavosti lista, smeđe pjegavosti pljevica, žuto-smeđe  pjegavosti, smeđe hrđe i žute hrđe u količini od 0,75 – 1,0 l/ha;
 – ječmu (ozimom i jarom) za suzbijanje mrežaste pjegavosti, pepelnice, ramularijske pjegavosti i smeđe hrđe u količini 0,75-1,0 l/ha. 
Sredstvo se primjenjuje kada postoji rizik od zaraze ili nakon pojave simptoma. Ovisno o sezoni, uvjetima uzgoja i bolesti koje se suzbijaju, sredstvo SEGURIS XTRA može se koristiti na pšenici od početka vlatanja (BBCH 31) do kraja cvatnje (BBCH 69), a na ječmu od početka vlatanja (BBCH 31) do kraja klasanja (BBCH 59).
Način primjene:
Prskanje traktorskim prskalicama uz utrošak vode od 100 – 400 l/ha.

AKTIVNA TVAR

FORMULACIJA

izopirazam, 100 g/l

● pirazol-karboksamidi (SDHI), FRAC grupa: C2

azoksistrobin, 100 g/l

● strobilurini, FRAC grupa: C3

ciprokonazol, 80 g/l

● triazoli, FRAC grupa: G1

Koncentrirana suspenzija – SC

PREDNOSTI:

SPEKTAR DJELOVANJA:

Pšenica:

Ječam:

NAPOMENE VEZANE UZ PRIMJENU:

sadrži tri aktivne tvari – izopirazam, ciprokonazol i azoksistrobin.

je aktivna tvar iz kemijske skupine karboksamida. Inhibira enzim sukcinat dehidrogenazu (SDHI) i mitohondrijsko disanje u kompleksu II respiratornog lanca. Iskazuje određeno kurativno djelovanje sprječavajući rast micelija, ali ima prvenstveno preventivno djelovanje.

je aktivna tvar iz kemijske skupine triazola. Inhibira biosintezu sterola djelujući na enzim C-14 demetilazu. Biljka ga brzo usvaja i translocira akropetalno. Sistemičnog je načina djelovanja.

je aktivna tvar iz skupine strobilurina s vrlo širokim spektrom djelovanja. Ima izraženo preventivno djelovanje na površini biljnih organa, ali i djelomično kurativno djelovanje zbog translaminarnog i sistemičnog širenja u biljci. Inhibira mitohondrijsko disanje blokirajući transport elektrona između citokroma b i citokroma c.
U biljci se kreće translaminarno i akropetalno ksilemom.

  • Sredstvo SEGURIS XTRA smije se koristiti najviše dva puta godišnje na istoj površini.
  • Ne smiju se primjenjivati druga sredstva koja sadrže izopirazam na istoj površini u istoj kalendarskoj godini zbog povećanog rizika ispiranja u podzemne vode.
  • Primjena iz zraka nije dopuštena.
KULTURA KARENCA
Pšenica i ječam
35 dana

Danon katalog možete preuzeti ovdje:

VIJESTI