Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu sortu.

Za ostvarivanje visokih prinosa rajčice, kvalitetnog i zdravog ploda, potreban je pravilan uzgoj, što ne podrazumijeva samo posaditi biljku i povremeno je zaliti. Mora se više voditi računa o rastu i razvoju biljke, te pored općih, izvršiti specifične mjere njege i pravovremenu zaštitu rajčice od bolesti, štetnika i korova. Opće mjere njege obuhvaćaju međurednu obradu, navodnjavanje i ogrtanje, dok u specifične mjere spadaju vezivanje rajčice, zakidanje zaperaka, dekapitacija, dopunska oplodnja i malčiranje.

Vezivanje rajčice se primjenjuje kod visokih sorti, kako bi se stvorilo uspravno stablo, koje može držati teret same biljke i velike količine plodova. Najčešći način vezivanja rajčice u plasteniku je uz konopac. Donji dio stabljike se vezuje konopcem, labavo u čvor, dok se vrh drugi kraj konopca veže za konstrukciju plastenika. Tijekom vegetacije biljka se svakih 5-10 dana obmotava oko konopca, po pravilu ispod cvjetova, kako ne bi došlo do oštećenja ili opadanja cvjetova. Po potrebi biljku treba privezati na određenim mjestima, da se ne bi vremenom pod teretom roda spustila niz konopac. Kod visokih zaštićenih prostora biljke se pričvršćuju za konopac, koji je preko mobilnog kalema vezan za konstrukciju, i omogućuje nesmetano zatezanje i otpuštanje pri promjeni visine biljke.

Zakidanje zaperaka je kod visokih sorti obavezna mjera njege od momenta sadnje. Zaperci su bočne grane koje se pojavljuju u pazuhu listova glavne stabljike. Oduzimajući hranjiva, stvorena procesom fotosinteze, zaperci rastu, razvijaju se i plodonose, ali plodovi su znatno sitniji i u manjim količinama, što nije cilj proizvodnje. Zaperke treba na vrijeme odstranjivati, čim dostignu dužinu 4-5 cm. U slučaju da zaperak preraste, ne zakida se jer se na stabljici prave velike rane, koje predstavljaju najpogodniji put za prodor patogena, već se samo otkine vrh. Ako se na adekvatan način izvrši zakidanje zaperaka, biljka postaje zdrava i rodna, a plodovi sočni i ukusni. Skidajte zaperke rajčice na vrijeme, imat ćete veće i zdravije plodove!
Zalamanje vrhova (dekapitacija) kod visokih sorti se vrši ovisno od vremena proizvodnje, a sve u cilju reguliranja rasta biljke i broja berbi. U proljetno-ljetnoj proizvodnji vrh stabla se zakida polovinom svibnja, kada biljka razvije 8-10 cvjetova, a u jesenjoj početkom listopada, nakon 4-6 cvjetova. Po pravilu, vrh se zakida tako da iznad posljednjih cvjetova ostanu 2-3 lista, savjetuje stručnjakinja Milica Perućica.
Kod svih tipova rajčice tijekom cijele vegetacije potrebno je odstranjivati listove oštećene od bolesti i štetnika, te one koji žute i odumiru.

Malčiranje zemljišta tijekom proizvodnje rajčice se često primjenjuje, i u zaštićenom prostoru daje vrlo dobre rezultate. U tu svrhu koristi se organski i anorganski malč. Organski malč podrazumijeva prekrivanje zemljišta slamom, kompostom, piljevinom, dok u anorganski spadaju folije u boji i agrotekstil.

Image by Julio César García from Pixabay

 

Bolesti i nametnici

Gljivična oboljenja češća su zbog nepravilne brige oko biljke. Najčešća gljivična oboljenja koja se javljaju kod uzgoja jesu oboljenja korijenskog sustava i stabljike. Javljaju se prilikom pretjeranog zalijevanja i vrlo vlažne atmosfere u prostoru u kojem se biljka uzgaja.
Truljenje korijenja prepoznaje se po smeđoj ili crnoj boji korijena. Stabljika koja je napadnuta gljivicama gubi boju i postaje mekana (gnjila), i to najčešće na mjestu gdje se dodiruje s tlom,a truljenje ide u visinu i dubinu od 1 do 2cm. Ako se na vrijeme primijeti biljku treba tretirati fungicidom.
Najčešća bolest od koje stradava rajčica u našim krajevima je plamenjača. Plamenjača je gljivična bolest koja se širi kada ima previše vlage, pa biljka obolijeva uglavnom nakon kiše.
Osim plamenjače, rajčicu može napasti i pauk. To se često događa za vrijeme jakih suša. Na licu listova pojave se bjelkaste manje ili veće pjege, a na njihovu naličju vidljiva je fina sivkastobijela pređa u kojoj se nalaze pauci, njihove ličinke i jajašca. Listovi na početku izgledaju mramorno, a kasnije postaju bjeličasti i posuše se. S osušenih listova, pauk se seli prema vrhu biljke na mlade listove. Plodovi ostaju sitni i mijenjaju oblik.Ako se reagira vrlo rano, u početnoj fazi bolesti biljka se može spasiti. Kad se jednom biljka zarazi, potrebno je odmah odstraniti sve oboljele dijelove biljke i spaliti ih.

Izvor: Agroklub-Pravilna njega rajčice

U poljoprivrednoj ljekarni Danon d.o.o. možete nabaviti sve potrebno za kvalitetan uzgoj i njegu rajčice; malč i folije za plastenike, opremu za navodnjavanje, Paskal kopče za rajčicu te proizvode za zaštitu rajčice od korova, bolesti i štetnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt