Međunarodni dan biljnog zdravstva

Zdrave biljke mogu pomoći u zaustavljanju gladi, smanjenju siromaštva, zaštiti okoliša i poticanju gospodarskog razvoja.

Ujedinjeni narodi proglasili su 12. svibnja Međunarodnim danom zdravlja bilja (IDPH- International Day of Plant Health ) kako bi podigli globalnu svijest o tome kako zaštita zdravlja biljaka može pomoći u zaustavljanju gladi, smanjenju siromaštva, zaštiti biološke raznolikosti i okoliša te potaknuti gospodarski razvoj. Ove godine se  po prvi put slavi ovaj Dan, te se nadovezuje na Međunarodnu godinu biljnog zdravstva koja je bila proglašena za 2020 godinu od strane Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Klimatske promjene i ljudske aktivnosti mijenjaju ekosustave i oštećuju biološku raznolikost dok stvaraju nove niše za razvoj štetnika. Međunarodna putovanja i trgovina, koja se utrostručila u posljednjem desetljeću, također šire štetočine i bolesti. Moramo zaštititi biljke i za ljude i za planet, a svi tu  imamo svoju ulogu.

   Bez zdravih biljaka ne možemo uzgajati dovoljno hranjive hrane da prehranimo rastuću svjetsku populaciju i spriječimo pothranjenost. Biljke čine 80 posto hrane koju jedemo, ali su pod stalnim napadom štetnika i bolesti koje svake godine uništavaju između 20 i 40 posto prehrambenih usjeva.

To utječe i na sigurnost hrane i na poljoprivredu, glavni izvor prihoda za ugrožene ruralne zajednice.

 „Međunarodni dan biljnog zdravstva biti će prilika da se istakne ključna važnost zdravlja biljaka, kako samo po sebi tako i kao dio našeg pristupa Jedinstveno zdravlje (One Health), koji uključuje zdravlje ljudi, životinja i ekosustava”, rekla je zamjenica glavnog ravnatelja FAO-a, Beth Bechdol.

Osvješćujući širu javnost o važnost biljnog zdravlja, i načinima kako hitno djelovati kako bismo suzbili rizike od biljnih štetnika i bolesti, kao i razumijevanje načina na koji ograničiti širenje invazivnih štetnika, značajno će doprinijeti globalnoj sigurnosti hrane”, izjavio je Osama El-Lissy, tajnik Međunarodne konvencije o zaštiti bilja (IPPC).

Nadovezujući se na postignuća Međunarodne godine zdravlja bilja, Međunarodni dan biljnog zdravstva ima pet specifičnih ciljeva:

1. Povećati svijest o važnosti očuvanja zdravlja biljaka za postizanje Agende UN-a 2030, posebno za postizanje Ciljeva Održivog razvoja UN-a (SDGs), naročito SDG 2 (Nulta glad)

2. Promicati kampanju za smanjenje rizika od širenja biljnih štetnika tijekom trgovine i putovanja, poticanjem usklađenosti s međunarodnim standardima zdravlja bilja– treba biti oprezan kada se prenose i uvoze biljke i/ili biljni proizvodi te paziti da ti proizvodi udovoljavaju fitosanitarnim zahtjevima. To pomaže u smanjenju širenja biljnih štetnika i bolesti, koje mogu ozbiljno oštetit nacionalnoj sigurnosti hrane, okolišu i gospodarstva. Treba uvijek biti oprezan pri naručivanju biljaka i biljnih proizvoda putem interneta ili putem poštanskih usluga, jer ti paketi lako mogu zaobići redovite fitosanitarne kontrole.

3. Ojačati sustave praćenja i ranog upozoravanja kako bi se zaštitile biljke i njihovo zdravlje

Vlade  država i ostali kreatori politika trebaju osigurati da se njihove odluke temelje na dobroj pripremi i podacima. Redovito praćenje biljaka i primanje informacija ranog upozorenja o novonastalim prijetnjama pomaže vladama, poljoprivrednim službenicima i poljoprivrednicima da poduzmu  preventivne i adaptivne mjere za biljno zdravlje

4. Omogućiti održivo upravljanje štetočinama i pesticidima kako bi biljke bile zdrave, a istovremeno se štitio i okoliš kroz integriranu zaštitu bilja

5. Promicati ulaganja u inovacije u zdravlju bilja, istraživanje, razvoj kapaciteta i povećati doseg tih  inovacija i kapaciteta– Vlade, zakonodavci i ostali kreatori politika trebali bi osnažiti organizacije za zaštitu bilja i druge relevantne institucije i osigurati im odgovarajuće ljudske i financijske resurse, a također dati prednost ulaganjima u istraživanja, tehnologije i inovacije u vezi sa biljnim zdravstvom. To podrazumijeva prihvaćanje digitalizacije, kao što su aplikacije daljinskog očitavanja vezane uz biljno zdravlje.

Koristi od zdravih biljaka

Dodatni materijali: Knjiga aktivnosti za djecu (na engleskom)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt