Svjetski dan pčela

Uključite se u poljoprivrednu proizvodnju koja je prihvatljiva za oprašivače

Svjetski dan pčela se obilježava svake godine 20. svibnja , a cilj mu je skretanje pozornosti na važnost pčela za funkcioniranje naših ekosustava. Današnji datum odabran je u spomen na rođenje Antona Janše, slovenskog pčelara kojeg se smatra ocem modernog pčelarstva. Pčele i drugi oprašivači, prenoseći pelud s jednog cvijeta na drugi, omogućuju ne samo proizvodnju obilja voća, orašastih plodova i sjemenki, već i veću raznolikost i kvalitetu, pridonoseći sigurnosti hrane i prehrane.

Oprašivanje ima pozitivan učinak na okoliš općenito te pomaže u održavanju bioraznolikosti, kao  i ekosustava o kojima ovisi poljoprivreda, pa time i čovječanstvo. Veliki broj biljaka koje su ključne za prehranu čovjeka zahtijevaju oprašivače. Zapravo, pčele i drugi oprašivači su važni dio ekosustava jer osiguravaju i križanja gena, a time i reprodukciju mnogih kultiviranih i divljih biljaka.

Da li ste znali:

Velika većina vrsta koje su oprašivači su “divlje”, uključujući više od 20 000 vrsta pčela
Gotovo 75 posto svjetskih usjeva koji daju voće i sjeme za ljudsku upotrebu ovise, barem djelomično, o oprašivačima.
U mnogim područjima brojnost i raznolikost pčela, ostalih oprašivača, ali i mnogih drugih vrsta insekata opada.
Svatko može utjecati zaštitu, obnovu i jačanje uloge pčela i oprašivača.

Uključite se u poljoprivrednu proizvodnju koja je prihvatljiva za oprašivače

Bee engaged in pollinator-friendly agricultural production

Pčele i drugi oprašivači ključni su za zdravlje ekosustava i sigurnost hrane. Pomažu u održavanju bioraznolikosti i osiguravaju proizvodnju hranjive hrane. Međutim, intenzivna monokulturna proizvodnja i nepravilna uporaba pesticida predstavljaju ozbiljne prijetnje oprašivačima smanjujući im pristup hrani i mjestima za gniježđenje, izlažući ih štetnim kemikalijama i slabeći njihov imunološki sustav.

Pod temom „Budite uključeni u poljoprivrednu proizvodnju koja je prihvatljiva za oprašivače“, Svjetski dan pčela 2023. godine poziva na globalnu akciju za potporu poljoprivredne proizvodnje koja je prilagođena oprašivačima i naglašava važnost zaštite pčela i drugih oprašivača, posebno kroz prakse poljoprivredne proizvodnje utemeljene na dokazima.

Globalna svečanost Svjetskog dana pčela, koja se održala u hibridnom formatu u sjedištu FAO-a u petak, 19. svibnja, bila prilika za podizanje svijesti o važnosti usvajanja poljoprivrednih proizvodnih praksi koje su pogodne za oprašivače kako bi se zaštitile pčele i drugi oprašivači, dok pridonoseći otpornosti, održivosti i učinkovitosti poljoprivredno-prehrambenih sustava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt