Jesenska sjetva peršina

persilPeršin (Petroselinum sativum) je korjenasta biljka podrijetlom sa bliskog istoka, a proširena je po cijeloj Europi. Diljem svijeta se uzgajaju dvije vrste peršina, peršin listaš (Petroselinum crispum ssp.) i peršin korjenaš  (Petroselinum crispum ssp.tuberosum).
Peršin se već stoljećima koristi u ishrani ljudi, a najčešće se koristi kao začin. Peršinov list pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma, povoljno utječe na cirkulaciju i kod srčanih bolesti.
Uzgoj peršina

Otporan je na niske temperature, a u južnim područjima može prezimiti bez problema.

Tla
Optimalno tlo za uzgoj peršina su duboka, rastresita i prirodno vlažna tla kiselosti 6-8 pH. Ako se uzgaja na teškim i kiselim tlima dolazi do truljenja korijena.
Peršin treba uzgajati u plodoredu, koji je iznimno važan, te bi se peršin trebao uzgajati na istoj površini tek nakon 3-4 godine, a poželjno je da se sije na parceli koja je prije bila pognojena stajnjakom. Kao pretkultura peršin je dobar za uzgoj češnjaka, salate i špinata.

Sjetva
Jesensko oranje je potrebno obaviti na 25 – 30 cm dubine. Prije sjetve tlo se gnoji kompleksnim NPK-gnojivima u omjeru 10:20:30.
Iako se u kontinentalnom dijelu Hrvatske najčešće sije od ožujka do kraja travnja, a na priobalju i od veljače; peršin se može sijati i krajem ljeta ili u ranu jesen. Tako se omogućuje berba u ožujku ili travnju, ali takav peršin treba izvaditi prije nego što se razvije cvjetna stabljika. Sjetva se obavlja u redove sa razmacima od 30-50 cm. Sije se po površini, a važno je nabaviti kvalitetno sjeme, te parcelu očistiti od korova. Poslije sjetve parcelu treba obavezno zavaljati. Potrebno je od 4-6 kg sjemena /ha za peršin korjenaš, a za listaš od 6-10 kg.

Navodnjavanje
Navodnjavanje je u uzgoju peršina više nego poželjno, a najefikasnija metoda navodnjavanja je kišenjem. Ravnomjerna opskrba vodom tijekom vegetacije ima značajan utjecaj na uspješan uzgoj peršina.

Berba
Peršin se bere kad biljke imaju 10-15 stalnih listova, a u boljim godinama se može brati i do 5 puta. Lišće se suši u sušarama. Korijen se može vaditi krajem rujna, ili  početkom listopada. Prinos korijena kreće se od 15 do 20 t/ha, a prinos svježeg lišća može biti od 20 do 30 t/ha u svježem stanju te se sušenjem istoga može se dobiti 2 – 3 t.

Danon d.o.o. nudi veliki izbor opreme za navodnjavanje te sredstava za zaštitu bilja za kvalitetan uzgoj peršina.

Izvor: Gospodarski list 18/18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt