Gdje prezimljuju kućne štetočine ?

Iako se čini da zimi hladnoća ubija kućne štetočine ili da su u zimskom snu, začudili bi se koliko je insekata, glodavaca i ostalih štetočina aktivno tijekom zime. A budući da je u kući i ostalim unutarnjim objektima toplije nego vani, puno aktivnosti tih štetnika se događa unutar četiri zida vaše kuće ili poslovnog objekta.

Miševi i štakori: Miševi i štakori tijekom toplih mjeseci u godini većinom žive vani, ali čim se temperatura počinje spuštati, a hrana postaje sve rjeđa ili prekrivena snijegom, štetni glodavci će potražiti zaklon, toplinu i hranu u unutrašnjim prostorijama; bilo u kućama, stanovima, skladištima ili štalama.Miševima je dovoljna i rupa od 5-6 mm ispod vrata, u zidu ili uz vodovodne i toplinske cijevi da se uvuku u unutarnji objekt (štakorima rupa od 12-13 mm). Jednom kada su unutra, počinje potraga za hranom, i to najčešće noću.
Iako većina ljudi misle da je najlakše potvrditi prisutnost štetnih glodavaca po nađenom izmetu, najnovija istraživanja su pokazala da se nekada glodavci suzdržavaju od vršenja velike nužde izvan skloništa, kako ne bi odali svoje prisustvo, znači nedostatak izmeta ne znači da štetni glodavci nisu prisutni.

Muhe: Najčeće prezimljuju kao imago u stadiju diapauze u pukotinama. Bude se dolaskom toplijeg vremena da bi položili jajašca.Kako bi se rješili muha upotrebljavajte Mamac za muhe , granulirani insekticid posebno namijenjen suzbijanju muha, te uspješno rješava problem muha i u prostorima izrazito izloženim „napadu“ muha.

Mravi: . Mravi zimske mjesece provode u tlu gdje se griju zahvaljujući svojoj brojnosti te se hrane zalihama hrane skupljene tijekom toplih mjeseci. Dolaskom zimske hladnoće, njihova tjelesna temperatura – i produktivnost – značajno se smanjuje, pa cijela kolonija hibernira do proljeća i toplijeg vremena kada izlaze na površinu puni energije.

Žohari: Žohari, kao i glodavci zbog hladnoće, snijega i nedostatka hrane će potražiti zaklon, toplinu i hranu u unutrašnjim prostorijama. Zbog tih razloga, važno je tijekom hladnih vremenskih mjeseci izraditi plan za prevenciju žohara u stanovima, kućama i ostalim unutarnjim objektima. Da bi se riješili žohara kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama, te je također važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i namještaja čist, a da se kante za smeće redovno prazne. Također je važno i pregledati šupu sa drvima, tamo se vole gnijezditi i boraviti, kako glodavci, tako i žohari. Kada ste sve počistili potrebno je staviti Foval® gel za žohare – insekticidni gel za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana). Ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara.

Komarci: Neki komarci ležu jaja pred zimu te jaja hiberniraju do proljeća. U kasno ljeto ili jesen, ženka komarca polaže svoja jajašca pojedinačno na područjima gdje je tlo vlažno i mokro. Iz jaja se izlegnu ličinke kada uvjeti opet postanu povoljni, najčešće u proljeće sa porastom temperatura i padalina.
Neke vrsta komaraca preživljavaju zime kao ličinke. Sve ličinke komaraca zahtijevaju vodu za svoj razvoj, čak i zimi. Kada temperatura padne, dolazi do dijapauze u ličinki komaraca; obustavlja se daljnji razvoj i usporava metabolizam. Kada temperature počinju rasti, nastavlja se i razvoj ličinke.
Mnoge vrste komaraca prezimljuju kao imago (odrasle jedinke). U jesen, poslije parenja muške jedinke komaraca umiru, a ženke provode hladne mjesece skrivene u zaštićenim mjestima, kao što su životinjske jazbine ii šuplja debla. Povratkom proljeća i toplijih dana ženke moraju naći obrok ( krv) da bi se uspješno razvila jajašca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt