Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu te se obilježava u više od 150 zemalja svijeta.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je „Leave No One Behind –Nikoga ne zapostaviti“ zbog sve veće globalne krize sigurnosti hrane i velikog broja ljudi koji su izloženi riziku od ozbiljne razine gladi u Aziji i Africi.
Glavni događaj obilježavanja toga dana bio je organiziran u sjedištu FAO-a u Rimu te je uključivao poruke, među ostalima, glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, pape Franje i talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle.
Ovogodišnji dan održava se u vrijeme kada se globalna sigurnost hrane suočava s prijetnjama iz više smjerova, s rastućim cijenama hrane, energije i gnojiva koji doprinose tradicionalnim pokretačima kao što su klimatska kriza i dugotrajni sukobi.
Uz 970 000 ljudi kojima prijeti glad u Afganistanu, Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu i Jemenu, broj ljudi koji se suočavaju s glađu diljem svijeta je u porastu (čak 828 milijuna u 2021., prema najnovijem FAO-ovom Izvješću o sigurnosti hrane i prehrani u svijetu), dok si 3,1 milijarda ljudi si još uvijek ne može priuštiti zdravu prehranu.
Ali iskorjenjivanje gladi nije samo opskrba. Danas se proizvodi dovoljno hrane da se nahrane svi ljudi na planetu. Problem je pristup i dostupnost hranjive hrane, što je sve više otežano brojnim izazovima uključujući pandemiju COVID-19, sukobe, klimatske promjene, nejednakost, rastuće cijene i međunarodne napetosti. Ljudi diljem svijeta trpe domino efekte izazova koji ne poznaju granice
Kao što je često slučaj, najteže su pogođeni najosjetljiviji: žene, mladi, autohtoni narodi i ruralni poljoprivrednici. Oni su često ti kojima je najteže dobiti pristup obuci, financijama, inovacijama i tehnologijama.
“Suočeni s prijetećom globalnom krizom hrane, moramo iskoristiti snagu solidarnosti i kolektivnog zamaha kako bismo izgradili bolju budućnost u kojoj svatko ima redovit pristup dovoljno hrane “, istaknuo je glavni direktor FAO-a QU Dongyu u svom obraćanju prilikom ceremonije otvaranja događaja u Rimu.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres istaknuo je da se Svjetski dan hrane 2022. održava “u trenutku izazova za globalnu sigurnost hrane” i pozvao dionike da djeluju zajedno kako bi se pomaknuli “od očaja do nade i akcije“.
Papa Franjo, u poruci pročitanoj u njegovo ime, pozvao je publiku da ne izgube iz vida činjenicu da ljudi “nisu samo brojke, podaci ili beskrajni tok statistike”.
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je da bez ravnopravnog pristupa hrani milijuni ljudi na našem planetu, posebice oni koji žive u najsiromašnijim zemljama, možda neće dobiti zdrav život, kvalitetno obrazovanje te priliku za društveni i ekonomski rast.
“Ove godine, više nego ikad, Svjetski dan hrane trebao bi biti poziv na jačanje aktivnosti za pomoć malim poljoprivrednicima u ruralnim područjima, koji opskrbljuju hranom svoje zajednice i zemlje –krizu za krizom – unatoč nejednakosti, ranjivosti i siromaštvu “, objasnio je Alvaro Lario, predsjednik UN-ovog Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).
“Moja najveća briga je ono što dolazi sljedeće: kriza dostupnosti hrane kao posljedica sukoba i klimatskih promjena koja prijeti sabotiranjem globalne proizvodnje hrane u mjesecima koji dolaze. Svijet mora otvoriti oči na ovu dosad neviđenu globalnu prehrambenu krizu i odmah djelovati kako bi spriječio da stvari izmaknu kontroli”, izjavio je izvršni direktor Svjetskog programa za hranu David Beasley za kraj događaja.
Svjetski dan hrane također je prigoda za dodjeljivanje priznanja ljudima čija djelovanja čini razliku, kao što su FAO-ovi Heroji hrane (Food Heroes) te dobitnici FAO-ovih nagrada, koji prikazuju uspješne inicijative koje podržavaju realizaciju FAO-ovog mandata i ciljeva postavljenih u njegovom Strateškom okviru 2022-31. Prva takva nagrada dodijeljena je Kirisia Community Forest Association (CFA) u Keniji, za njihovu uspješnu obnovu šume Kirisia.