Radovi u masliniku u listopadu

U listopadu berba maslina je u punom jeku, uljare rade te se miris ulja širi nadaleko.

Sve sorte masline ne dozrijevaju u isto vrijeme, stoga treba odlučiti brati sve zajedno i čekati prosjek dozrijevanja ili brati sortu po sortu kako sazrije.

Prerada ulja

U preradi maslina se još uvijek primjenjuju dva sustava, i to starinski ili tradicionalni prešanjem i moderni kontinuirani centrifugalni način. I jedna i drugi način, ako se pravilno radi, omogućuju proizvodnu ulja hladnim postupkom vrlo visoke kakvoće. Moderne uljare mogu preraditi i do 500 kg ploda masline na sat.

Rezidba

Tijekom branja plodova režemo grane koje nam nisu potrebne za daljnji uzgoj, tj.one koje smo već od prije planirali skratiti. Ovu radnju zovemo rezidba u debelo. To su grane koje su previsoke ili oštećene, i svakako one koje smo tijekom ljeta prstenovali. S odrezanih grana djeca i stariji berači će lakše pobrati plodove.

Gnojidba

Neposredno nakon branja plodova, ako osnovnu zimsku gnojidbu maslina nije obavljena ranije, vrijeme je za gnojidbu kojom se biljci dodaju hranjiva za slijedeću vegetacijsku sezonu. Ovisno o kemijskoj analizi i tipu tla, koji ste napravili tijekom ljeta, te u suradnji sa stručnjacima, odabire se odgovarajuća formulacija NPK gnojiva. U priobalju se odavnina za zimsku gnojidbu koristi formulacija NPK 7-14-21, ili kako bi naši stari rekli „malo dušika, najviše fosfora i srednje kalija, ne možeš falit“.

Savjet – premazivanje

Odmah nakon branja plodova i rezidbe u debelo, rane treba premazati ekološkim voćarskim voskom, a grane i deblo dezinficirati.

Izvor: Gospodarski list 18/22 (str. 39)

Maslinar br.78

Savjeti iz Danona

Navodnjavanje maslinika

Da bi masline bolje rodile navodnjavanje je neophodno. U maslinicima bi preporučili navodnjavanje sa fertigacijom (sistemi „kap po kap“).

Buminal

Protiv maslinove mušice u maslenicima preporučujemo BUMINAL- Biljni proteinski mamac (atraktant) – koji je namijenjen za
• voćnu muhu (Ceratitis capitata)
• maslinovu muhu (Batrocera oleae)

Svoje efikasno djelovanje BUMINAL zahvaljuje sadržaju proteina i odgovarajućem omjeru aminokiselina (proteini 38,65 %, ukup no dušika 8,19 %, amino dušični spojevi 3,25 %).

Karenca: nema je

Buminal nije razvrstan u skupinu otrova.

U Danon d.o.o možete kupiti svu potrebnu opremu za navodnjavanje vašeg maslinika, kao i sredstva za zaštitu maslina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt