Ovogodišnja Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP UNFCCC) 28 po redu , je bila organizirana u Dubaiju. Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 30. studenog  do 12. prosinca. 2023.

Samo mjesto  održavanja COP 28  je već bilo kontroverzno samo po sebi budući da su Ujedinjeni Arapski Emirati poznati kao veliki izvoznici nafte, a predsjednik COP28 Al Jaber  je glavni izvršni direktor jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija te je bilo bojazni od prevelikog „greenwashing“-a.


​Unatoč svemu  ova Konferencija UN-a o klimatskim promjenama COP 28 bila je najveća do sada. Oko   85 000 sudionika, uključujući više od 150 šefova država i vlada, bili su među predstavnicima nacionalnih izaslanstava, civilnog društva, gospodarstva, autohtonih naroda, mladih, filantropa i međunarodnih organizacija koji su sudjelovali na ovoj konferenciji od 30. studenog do 13. prosinca 2023., te je donijela i dosta pozitivnih pomaka.

COP 28 bio je posebno značajan jer je označio završetak prve ‘globalne inventure’ svjetskih napora za rješavanje problema klimatskih promjena u skladu s Pariškim sporazumom. Pokazavši da je napredak prespori u svim područjima djelovanja na smanjenje utjecaja radi klimatskih promjena – od smanjenja emisija stakleničkih plinova, jačanja otpornosti na klimatske promjene, do dobivanja financijske i tehnološke potpore ranjivim nacijama – zemlje su odgovorile odlukom o tome kako ubrzati djelovanje diljem svim područjima do 2030. To uključuje poziv vladama da ubrzaju prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije kao što su vjetar i solarna energija u svom sljedećem krugu klimatskih obveza.

Prilikom otvaranja COP 28  Predsjednik COP 27 Sameh Shoukry (Egipat) požalio se na smanjenje klimatskih financijskih tokova, iskorištavanje fosilnih goriva od strane zemalja koje pozivaju na postupno smanjenje i jednostrane mjere, ističući da sve to narušava povjerenje u klimatske akcije.

Predsjednik COP 28 Sultan Al Jaber pozvao je na usvajanje “pristupa bez bezmislica” vođenog povjerenjem, partnerstvom i pragmatizmom, a pritom nikada ne gubeći iz vida cilj od 1,5°C te da Global Stocktake (GST) predstavlja jedinstvenu priliku za povećanje ambicija i djelovanja prema 2030.

*Global stocktake ( globalna procjena) je proces kojima države i dionici mogu vidjeti gdje zajednički napreduju prema ispunjavanju ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama – a gdje ne.

Izvršni tajnik UNFCCC-a Simon Stiell naglasio je hitnost ubrzanog klimatskog djelovanja i istaknuo važnost GST i dostupnost dovoljno sredstava za gubitke i štete (Loss and damage) kao  prilike za ovaj COP da ubrza ambiciozni akcijski plan. Pozvao je sudionike da nagovijeste pad korištenja fosilnih goriva i pozvao sve NDC-ove da se usklade s 1,5°C do COP 30.

Primjećujući porast temperature od preko 1°C od industrijske revolucije, Jim Skea, predsjedavajući Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC), istaknuo je da Izvješće  o odstupanju  (Gap report) Programa UN-a za okoliš (UNEP) navodi da bi uobičajeno poslovanje dovelo do 3°C toplijeg svijeta. Istaknuo je napredak u smanjenju emisija i stalnom smanjenju troškova obnovljivih izvora energije.

Otvaranje COP28 ( Photo by IISD/ENB)

Poljoprivreda na COP 28

Prehrambeni sustavi i hrana – što jedemo; kako uzgajamo, otpremamo i kuhamo; i način na koji odlažemo (a ponekad i bacamo) odgovorni su za otprilike trećinu globalnih emisija stakleničkih plinova. Ali tijekom većeg dijela posljednja tri desetljeća, završni sporazumi koji proizlaze iz godišnjih samita UN-a o klimi izostavljali su utjecaj prehrambenih sustava na našu klimu.

To se promijenilo ove godine na COP 28 u Dubaiju. Konferencija je otvorena deklaracijom o održivoj poljoprivredi koju je potpisalo više od 130 zemalja. Po prvi put ikada, jedan cijeli dan bio je posvećen hrani i poljoprivredi te se govorilo o mapi puta prehrambenih sustava (Food Systems Road Map) koju je napravila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Što je možda najupečatljivije, konačni dokument o sporazumu koji je otkriven na kraju konferencije priznao je održivu poljoprivredu kao dio odgovarajućeg odgovora na klimatske promjene.

Stvarno je uzbudljivo što je proizvodnja hrane konačno na stolu. Sada imamo tu mogućnost govoriti o prehrambenim sustavima kao rješenju za klimatsku krizu na način na koji nikada prije nismo imali priliku”  izjavila  je Danielle Nierenberg, predsjednica Food Tank-a think tank (Trust mozgova) organizacije te je izjavila da je otišla “ohrabrena” sve većom pozornošću na prehrambene sustave na konferenciji, te  da cijeni to što su prehrambeni sustavi spomenuti u konačnom sporazumu sklopljenom na konferenciji.

Razgovori o prehrambenom sustavu na summitu o klimi započeli su kada je predsjedništvo COP 28 objavilo tijekom posebnog Dana hrane, poljoprivrede i vode Deklaraciju Cop28 UAE o održivoj poljoprivredi, otpornim prehrambenim sustavima i klimatskim mjerama (Cop28 UAE Declaration on Sustainable Agriculture, Resilient Food Systems, and Climate Action) (kasnije u tekstu Deklaracija). Iako deklaracija nije pravno obvezujuća, više od 150 zemalja koje su je potpisale do kraja konferencije u biti objavljuju svoje namjere da integriraju hranu i poljoprivredu u svoje klimatske planove

„Zemlje moraju prehrambene sustave i poljoprivredu staviti u središte svojih klimatskih ambicija, baveći se također i globalnim emisijama te štiteći živote i sredstva za život poljoprivrednika koji žive na prvoj crti klimatskih promjena“  rekla je Mariam bint Mohammed Almheiri, ministrica klimatskih promjena i okoliša UAE te voditeljica prehrambenih sustava COP 28.

Yvette Cabrera, stručnjakinja za rasipanje hrane pri Vijeću za obranu prirodnih resursa, se nada da bi FAO-ova mapa prehrambenih sustava, iako nije obvezujuća, mogla dati državama osjećaj kako u međuvremenu napredovati u integraciji prehrambenih sustava u svoje klimatske ciljeve. Također se nada da bi to moglo otključati više sredstava za rješenja koja se temelje na prehrambenom sektoru, koja trenutačno dobivaju samo 3% javnih klimatskih sredstava.

Uz sav napredak koji još treba postići, “Iskreno govoreći, mislim da je to bio uspjeh“, rekla je Cabrera. “Odlazim motivirana zbog konačnog teksta konferencije, a također i zbog čiste pozitivne energije vezne uz teme prehrambenih sustava na COP-u ove godine.”

Tijekom COP 28 (Photo by IISD/ENB)