Međunarodni dan krumpira

Prvi Međunarodni dan krumpira obilježava se ovog 30. svibnja, a ustanovila ga je UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) krajem prošle godine.

Krumpir (Solanum tuberosum) –  je usjev koji milijarde ljudi redovito konzumiraju. Krumpir je ključni usjev u različitim poljoprivrednim sustavima na globalnoj razini, od malih posjednika koji ručno proizvode različite naslijeđene sorte u Andama do velikih komercijalnih, mehaniziranih farmi na različitim kontinentima. Krumpir doprinosi sigurnosti hrane i prehrani, kao i egzistenciji i zapošljavanju ljudi u ruralnim i urbanim područjima diljem svijeta.

Krumpir u brojkama

Raste u 159 zemalja svijeta 
Postoji 5.000 sorti 
U Andama se uzgajao prije više od 8.000 godina 
Kina je s 95,5 milijuna tona u 2022. najveći globalni proizvođač 

Putovanje krumpira

  • Podrijetlom iz Anda, krumpir održava civilizaciju Inka i cijenjen je kao “cvijet drevne indijske civilizacije”.
  • Donesen u Europu u 16. stoljeću, krumpir je podupro uspon urbanizacije i potaknuo industrijsku revoluciju.
  • Tijekom dinastije Qing, krumpir je ublažio glad u Kini, osiguravši svoje mjesto kao osnovnea poljoprivredna kulture.
  • U Drugom svjetskom ratu i kasnijim sukobima, visoki prinosi i otpornost krumpira osiguravali su sigurnost hrane tijekom nestašica.
  • Velika glad u Irskoj 1840-ih jasan je primjer kako nedostatak raznolikosti u genetskoj bazi i sustavima uzgoja može dovesti do katastrofalnih ishoda.
  • Danas krumpir predstavlja svjetionik sigurnosti hrane i stup održive poljoprivrede: s više od 5 000 sorti krumpira nudi genetsko bogatstvo za borbu protiv štetnika, bolesti i utjecaja klimatskih promjena, usmjeravajući održivu poljoprivrednu praksu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt