Vrijeme je za sadnju jagode !

U našim klimatskim uvjetima u srpnju, kolovozu te do sredine rujna su najbolji novog nasada  jagode. Rok do sredine rujna se odnosi uglavnom na zelene sadnice

Za optimalnu sadnju i dobre proizvodne rezultate treba osigurati nekoliko preduvjeta:

Tlo

Tlo treba biti rahlo, lagano, bogato humusom ( 2-4 %), slabije humusna tla možemo popraviti unošenjem zrelog stajnjaka ili nekog drugog organskog gnojiva.

Kiselost tla je optimalne reakcije pH 5,5-7m a kiselija tla  moramo popraviti unošenjem Ca neposredno prije izrade gredica. Tlo treba biti dobro opskrbljeno makroelementima N, P i K, te ako tlo nije povoljno treba unijeti mineralna gnojiva

Kako bi znali kakvo je tlo i što treba popraviti kemijska analiza tla je neophodna. Kemijska analiza je također neophodna ako se želimo prijaviti za bilo kakve poticaje.

Najbolja pred kultura za sadnju jagoda je neka od strnih žitarica ( pšenica, ječam , zob  tritikale), a prije samog oranja staništa na dubinu od 25-30 cm treba izmalčirati ostatke slame. Nakon oranja dodaje se prema potrebi stajnjak i mineralno gnojivo, a zatim se tlo usitnjava na sitne čestice frezanjem ili rotofrezanjem kako bi se dobila mrvičasta struktura tla pogodna za izradu gredica, tzv. baula.

Što nakon izrade gredica ?

Nakon što mo napravili gredice tlo je potrebno tretirati nekim od dozvoljenih zemljišnih herbicida. Kako su ti preparati fotolabilni tretiranje treba raditi pred kišu, a ako nema naznake kiše onda bi trebalo nekoliko sati nakon tretiranja osigrati umjetno kišenje raspriskivačima.

Nakon tretiranja slijedi polaganja mulch folije i sustava za navodnjavanje kap po kap koje se polaže ispod same folije. Kroz taj sustav kasnije se može napraviti i prihrana različitima vodotopivim gnojivima, ovisno o fenofazi razvoja jagode.  Također se mogu dodati i razni pripravci za bolje ukorijenjivanje, aminokiseline i dr.

Za sadnju se mogu koristiti frigo ( zamrznute) ili zelene  sadnice. Frigo sadnice (nakon vađenja iz rasadnika se drže na u hladnjači na temp. od -2 °C).

Ako se radi o frigo sadnicama one se sade posebnim sadilicima, tzv.rašljama, dok se zelene sadnice nalaze u kontejnerima i sade se direktnim polaganjem u zemlju sa susptratom u kojem se nalazi korijen.

Razlika između frigo i zelene sadnice je da se zelena sadnica može saditi u kasnijim rokovima ( do sredine rujna), pa je time i u proljeće cvatnja i nesto ranija nego kod frigo sadnica.  

Navodnjavanje

Nakon sadnje najvažnije je redovito navodnjavanje nasada, pogotovo u ekstremno sušnim uvjetima koji su sve češći. Dobro bi bilo  kombinirati navodnjavanje „kao po kap“ s orošavanjem. S fertirigacijom nasada treba krenuti dva tjedna nakon sadnje. Slijedi skidanje vriježa, zaštita protiv bolesti i štetnika te općenito briga o nasadu.

Uzgoj u zatvorenim prostorima

Zbog sve češćih kasno-proljetnih i rano-jesenskih mrazova jagodu je najsigurnije uzgajati u zatvorenim sustavima ( plastenici, staklenici) jer su ulaganja prevelika da se ovisi o vremenskim (ne)prilikama.

Izvor: Gospodarski list br.16/2021 ( str. 59-60)

 U poljoprivrednoj ljekarni Danon d.o.o. možete nabaviti sve potrebno za kvalitetan uzgoj i njegu jagoda; malč i folije za plastenikeopremu za navodnjavanje, te proizvode za zaštitu jagoda od korova, bolesti i štetnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt