Navodnjavanje kap po kap

Navodnjavanje kapanjem sistemima „kap po kap“ ima višestruke prednosti,kao što je ujednačeno vlaženje cjelokupnog korijenovog sistema, sprečavanje taloženja soli u tlu ili u umjetnom supstratu, brzo punjenje i pražnjenje sistema, ujednačeno ispuštanje vode i kod nižih tlakova, odstupanje u emisiji vode na otvorenom maksimalno 10%, a u zatvorenom prostoru 5% (staklenici i plastenici). To su potpuni sustavi čija je najveća kvaliteta racionalno iskorištavanje vode i energije, te stvaranje optimalnih uvjeta vlažnosti tla.

Neki od glavnih izvora vode koji se koriste za navodnjavanje su: podzemna voda iz izvora i bunara, površinska voda koja se crpi iz rijeka, jezera i vodnih rezervoara; te voda koja se izlije iz rijeka, te se posebnim kanalima navodi u polja.
U vinogradima i voćnjacima navodnjavanje kapanjem (” kap po kap “)donosi:

 • -najbolje iskorištenje vode i hranjiva
 • -minimalno podiže relativnu vlagu u voćnjaku
 • -ujednačeno vlaženje cjelokupnog korijenovog sistema
 • -spriječavanje taloženja soli u tlu ili umjetnom supstratu
 • -brzo punjenje i pražnjenje sistema
 • -ujednačeno ispuštanje vode i kod nižeg tlaka u cijevima (između 0,5 bar do 3,5 bara)


Od kvalitetne kapaljke traži se da ima široke prolaze, min 1 mm², da daje ujednačene količine vode i da je postojana na kemikalije.
Za navodnjavanje paprike, rajčice, krastavca i ostalih kultura koje se uzgajaju iz presadnica najčešće se koriste cijevi kap po kap koje se polažu ispod mulch folije. Takav način se je pokazao izuzetno praktičan jer mulch folija sačuva vlagu,toplinu i sprečava porast korova.
Također mogućnost dodavanja hranjiva (fertirigacija) tijekom cijele sezone što je izrazito učinkovit način da se dodaju granjiva u momentu i količinama kada i koliko je biljci potrebno.

NAVODNJAVANJE LONČANICA najpovoljnije je tzv. štapićima. Takav štapić se zabode u lonac a cjevčicom se voda dobavlja od glavnog voda do svake pojedine lončanice .
FILTERI – Za normalno funkcioniranje postavljenog sustava izuzetno jevažno odstranjivanje nečistoća filtriranjem. Ovisno o tipu i količini nečistoća postavljaju se razni tipovi filtera. Cilj svakog filtera je dobava što je moguće čišće vode o čemu ovisi normalno funkcioniranje i vijek postavljenoOne Response

 1. Poštovani!
  Trebam kap na kap zalijevanje za 12 kom. paradajza i 20 kom blitve
  Molim prijedlog izvedbe
  Pozdrav,
  Paško Melvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt