Navodnjavanje u u zaštićenim i zatvorenim prostorima

Navodnjavanje može biti površinsko, podzemno i kišenje, a najčešći sistemi koji se danas koriste za navodnjavanje su „kap po kap“ sistemi, rasprskivači, mikrorasprskivači i pop-up rasprskivači.
U zaštićenim prostorima (plastenik i staklenik) uz visoke temperature i bez mogućnosti priliva vode putem oborina, navodnjavanje je neophodno, a dolazi i do povećanih potreba biljaka za vodom zbog povećanog prirasta, većeg prinosa i plićeg korijenovog sustava. Dobri sustavi za navodnjavanje bi trebali imati niski intenzitet navodnjavanja, mogućnost izvođenja fertirigacije, te određenu veličinu kapi.
Veliki je izbor sistema za navodnjavanje u zatvorenim prostorima (stakleniku i plasteniku), a tu su i senzori i oprema vezana za prepoznavanje potreba biljaka za vodom i neophodnim elementima uključujući: svjetlo, mjerače potrebe za hranom, tenziometre, lizimetre, meteorološke stanice. Dizajniranje sistema za navodnjavanje u staklenicima i plastenicima baziranog na potrebama biljaka za vodom i hranjivim tvarima iziskuje:
1. Točnu aplikaciju vode i hranjivih tvari ovisno o potrebi biljaka u zatvorenim prostorima.
2. Točnost, funkcionalnost i jednostavost

Navodnjavanje kapanjem sistemima „kap po kap“ ima višestruke prednosti,kao što je ujednačeno vlaženje cjelokupnog korijenovog sistema, sprečavanje taloženja soli u tlu ili u umjetnom supstratu, brzo punjenje i pražnjenje sistema, ujednačeno ispuštanje vode i kod nižih tlakova, odstupanje u emisiji vode na otvorenom maksimalno 10%, a u zatvorenom prostoru 5% (staklenici i plastenici). Navodnjavanje kap po kap je potpuni sustav čija je najveća kvaliteta racionalno iskorištavanje vode i energije, te stvaranje optimalnih uvjeta vlažnosti tla.


Navodnjavanje mikrorasprskivačima se koristi najčešće u proizvodnji rasada i sadnog materijala, odnosno kada se želi postići:
1. povećavanje relativne vlage zraka u proizvodnom prostoru
2. hlađenje prostora
3. navodnjavanje biljaka bez prekomjernog vlaženja tla

Za navodnjavanje paprike, rajčice, krastavca i ostalih kultura koje se uzgajaju iz presadnica najčešće se koriste cijevi kap po kap koje se polažu ispod mulch folije. Takav način se je pokazao izuzetno praktičan jer mulch folija sačuva vlagu,toplinu i sprečava porast korova. Također mogućnost dodavanja hranjiva (fertigacija) tijekom cijele sezone je izrazito učinkovit način da dodaju određene količine hranjiva kada je to biljci potrebno. Navodnjavanje paprike, krastavca,rajčice ili lončanica najpovoljnije je tzv štapićima. Takav štapić se zabode u svaki lonac, a cijevčicom se voda dobavlja od glavnog voda do svake pojedine lončanice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt