Zaštita uljane repice u proljeće

repičina pipaProljetni štetnici uljane repice su repičine pipe: mala repičina pipa (Ceutorhynchus pallydactilus) i velika repičina pipa (Ceutorhynchus napi). Također se može očekivati i pojava repičinog sjajnika (Brassicogethes aeneus). Ovi štetnici imaju jednu generaciju godišnje.

Odrasle pipe izlaze iz tla tijekom veljače i ožujka, ovisno o temperaturama te započinju s ishranom na usjevima uljane repice. Za izlazak repičinih pipa potrebno je da temperatura tla na 5 cm dosegne 6°C, a prosječna dnevna temperatura zraka 10°C. Odrasli kukci se hrane tako da grizu peteljku i rubove listova te žile na naličju lista. Nakon 15-ak dana  ženke male pipe započinju sa odlaganjem jaja na donju stranu peteljke lista, a ličinka se hrani u peteljci i srednjoj žili lista. Ženke velike pipe odlažu jaje u glavnu stabljiku te u postrane izbojke, a ličinka se razvija u stabljici i izbojcima praveći hodnike. Štete od  repičinih pipa su da se napadnuta stabljika se nepravilno razvija, dolazi do deformacija i pucanja tkiva, što usporava rast biljke a i otvara put napadu uzročnika bolesti. Ako je proljeće vlažno, napad pipa je intenzivniji. Kritičan broj pipa je 10-20 pipa na dan. Suzbijanje se treba provesti 8 dana od prvog ulova kritičnog broja pipa.

Repičin sjajnik se sve češće pojavljuje istovremeno i sa repičinim pipama. U Hrvatskoj je prisutno nekoliko vrsta, a najčešća vrsta je Brasiccogethes aeneus čiji temperaturni prag za izlazak iz tla je 8-10 °C , a na temperaturi zraka od 12-15 °C počinje let na polja uljane repice.
Sjajnici rade štetu na pupovima tako da ih buše i izgrizaju te oštećeni pupovi ne cvatu, te ako se ne suzbija može uzrokovati smanjenje prinosa i do 50 %.

Izvor: Gospodarski list 4/2017

Kemijske mjere zaštite

Kemijskim mjerama zaštite uljane repice pristupa se na temelju praćenja pojave i brojnosti proljetnih štetnika. Danon d.o.o u svojoj širokoj paleti proizvoda drži i visoko kvalitetne proizvode za zaštitu uljane repice od korova i štetnika. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt