asparagus-2261858_640 (1)Šparoga (Asparagus officinalis) je sezonsko povrće i njezini se izbojci u priobalnom području beru u travnju i svibnju, a u kontinentalnom području u svibnju i lipnju. Šparoga je povrće dobro za zdravlje, puna vitamina i minerala, a siromašna ugljikohidratima.
Na tržištu su prisutna dva tipa šparoge: divlja ili samonikla i kultivirana ili pitoma šparoga. Samonikla ili oštrolisna šparoga (Asparagus acutifolius L.) je raširena na području Mediterana, no može se pronaći i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Ima veću vrijednost proteina, lipida, fenola i vitamina C od kultivirane šparoge (Asparagus officinalis L.).

Kod kultiviranih šparoga postoje bijela i zelena šparoga, a glavna razlika je u drukčijem načinu uzgoja te različitim nutritivnim vrijednostima. Bijele šparoge se prekrivaju crnom polietilenskom folijom na visini 10-20 cm kako bi se izdanci nesmetano razvijali. S obzirom da se bez svjetlosti ne stvara klorofil izdanci ostaju bijeli. Za razliku od bijele zelena šparoga je mekša, aromatičnija i ima 2-3 puta više vitamina. Ima i manju energetsku, a veću nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina. Kultivirana šparoga je trajni nasad te jednom kada se biljka posadi iz iste sadnice će biljka rasti 12 godina. Zasnivanje novog nasada na istoj površini ne preporučuje se prije 4 -5 godina.

Za uzgoj bijele šparoge pogodnija su pjeskovita tla uz obilnu gnojidbu organskim gnojivima, a za zelenu šparogu prikladna su srednje teška, ali ne i teška tla. Tla trebaju biti neutralna i blago alkalična ili kisela (pH 5). U vrijeme aktivne vegetacije optimalna je količina oborina 240 mm, a od toga u srpnju i kolovozu 160 mm. Prema tome, u nekim područjima šparoga se može uzgajati i bez navodnjavanja, ali tamo gdje su česte dugotrajne ljetne suše, samo navodnjavanje može osigurati dobar prinos slijedeće godine. U prvoj godini sadnje glavne su mjere borba protiv korova, očuvanje površinske strukture i potrebne vlage. Međuredna obrada, naročito u prvim godinama, mora biti sasvim plitka, da se ne ošteti korijenje.

Danon d.o.o. nudi sve potrebno za kvalitetan uzgoj šparoga; kvalitetne folije za plastenike i mulch folije, veliki izbor opreme za navodnjavanje te sredstva za zaštitu bilja.

Izvori:
Agroklub-uzgoj šparoge
Gospodarski list- 23/24 br. 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt