winter-onion-228038_640Mladi luk (Allium fistulosum) nema pravu zadebljalu lukovicu kao glavne vrste lukova nego formira „lažnu“ lukovicu poput poriluka – izduženu valjkastu stabljiku. Bogat je vitaminom A i C te sadrži značajan udio vlakana.
To je povrtna je kultura koja se sadi u svim zemljama Europe. Budući da dolazi iz Sibira jako je otporan na niske temperature i na sušu. Višegodišnja biljka može podnijeti čak i -25 °C. Sa klijanjem i zakorijenjivanjem počinje kod 1-3 °C, a optimalne temperature za rast su 15-22 °C.
Za komercijalnu proizvodnju ovaj luk se proizvodi uglavnom iz sjemena za jednokratnu berbu odnosno uzgaja se kao jednogodišnja kultura jer tržište traži cijelu biljku (sa bijelom lažnom lukovicom), ne samo odrezani dio sa busena. Ukoliko se odlučite za višegodišnju proizvodnju (2-3 godine), razmnožava se vegetativno dijeljenjem busena u jesen – reznicu čini dio lažne lukovice i pripadajući korijen sa 1 stabljikom.
Za rani proljetni luk sije se u kolovozu i rujnu (najkasnije mjesec dana prije mraza), a bere se u ožujku i travnju. Za rast zimi uzgaja se u zaštićenim prostorima najčešće uz uzgoj presadnica.
Proljetna sjetva počinje u ožujku, a radi tolerantnosti na visoke temperature uz navodnjavanje se može sijati i u toplim mjesecima no tada nije tako intenzivan rast. Berba je od travnja dalje.
Za uspješniji uzgoj preporučuje se saditi mladi luk u zaštićenim prostorima, plastenicima i staklenicima sa ugrađenim sustavima navodnjavanja.
Danon d.o.o. nudi sve potrebno za kvalitetan uzgoj mladog luka; kvalitetne folije za plastenike i mulch folije  , navodnjavanje kap po kap te sredstva za zaštitu bilja.

Izvor:
Savjetodavna služba-Uzgoj mladog luka
Gospodarski list 1/2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt